Ако не сме привърженици на фитнеса и на спорта на закрито като цяло, а търсим лесен начин да свалим няколкото излишни килограма, натрупали се през последните по-студени месеци, то ходенето пеша е доста добър вариант. Не само че не изисква оборудване, но и ни излиза напълно безплатно. А в това пролетно време може да бъде наистина приятно.

Точно колко крачки на седмица удължават живота ни с три години

Точно колко крачки на седмица удължават живота ни с три години

По-малко, отколкото предполагаме

Макар някои хора да имат съмнения относно ефективността на ходенето, то действително може да помогне в борбата с килограмите, а освен това се отразява положително и на психичното здраве. Дори с няколко хиляди крачки на ден може да изгорим стотици калории и да намалим риска от развитие на заболявания.

Ето и какви са съветите на специалистите как да отслабнем само с ходене.

В случай че искаме да се отървем от излишни килограми с ходене, е препоръчително да си отделяме по 45-60 минути през повечето дни от седмицата. Можем да разделим общото време на части - най-добре на две или три по-големи. Така например може да се разходим сутрин за 30 минути, а след това за още 15 или 30 минути след вечеря или по време на обедната почивка.

Снимка 660203

Източник: iStock

Според здравните експерти е трудно да се прогнозират килограмите, които човек може да свали с ходене, тъй като от значение са различни фактори, като честотата, продължителността и интензивността на ходене. Калориите обаче, които горим на всеки хиляда стъпки, са изчислени на около сто.

Диетоложката Саманта Касети дава пример с жена, висока 163 см. И с тегло 75 кг, която може да свали над два килограма за два месеца, ако започне да ходи пеша по един час пет пъти в седмицата. В същото време обаче здравословното и балансирано хранене остава важно, като за най-добри резултати промените в диетата трябва да включват лек калориен дефицит - около 100 калории на ден.

Снимка 660202

Източник: iStock

Друго основно нещо, което е добре да съобразим, ако целим да отслабнем с ходене, е скоростта на движение. Тя трябва да бъде 4-5 кч/ч., което означава да изминаваме над километър и половина за двайсет минути.

Според д-р Седрик Брайънт добър ориентир могат да ни бъдат така препоръчваните 10 000 крачки на ден. Дори и 8 000 крачки обаче са достатъчни, за да има полза за здравето ни - доказано е, че ако ги изминаваме по няколко пъти в седмицата, си помагаме да намалим риска от смъртност.

5 съвета за по-тънка талия и плосък корем

5 съвета за по-тънка талия и плосък корем

Които дават бърз резултат

В случай обаче че не само се стремим към оптималния брой крачки, но и искаме да горим още повече калории като ходим, можем да се предизвикаме като използваме наклон нагоре, като увеличим скоростта и дори като използваме тежести, пише Today.