В старанието си да трупаме мускулна маса, да горим мазнини или броим калории, сухожилията ни остават незабелязани. А точно тази част от мускулите има основна роля за движението ни и започва да страда при неправилна диета или недостатъчна физическа активност. Ето как да им помогнем.

Снимка 409312

Източник: iStock

Правилно тегло

Колкото по-тежки сме, толкова по-голямо е напрежението над сухожилията и по-голямо мускулното усилие, за да се движим. Затова трябва да се уверим, че процентът на мускулната ни маса е по-висок от този на мастната маса.

Упражнения

Ортопедите са категорични, че правилната физическа активност не натоварва, а се отразява добре на здравето на сухожилията. Те препоръчват такива, свързани с вдигането на тежести под формата на дъмбели или просто подобни по ефект упражнения като клекове или лицеви опори.

Снимка 351020

Източник: iStock

Средиземноморска диета

Хранене, при което изобилстват наситени мазнини, тлъсти меса, захар не се отразяват добре на сухожилията в колената и таза. Затова диетолозите препоръчват вездесъщата средиземноморска диета, богата на полезни мазнини като зехтин, маслини, риба, както и плодове и зеленчуци. Част от нея е достатъчното количество слънце за важния за костите и сухожилията витамин D.

Снимка 379629

Източник: iStock

Добра стойка

Нещо просто като стойката може да се отрази пагубно на здравето на костите и сухожилията ни. Ортопедите съветват да обръщаме специално внимание на гръбнака си и да ползваме подходящи обувки за спорт.

Груповите спортове, индивидуалните тренировки и какво да изберем спрямо характера си

Спортът, който ни пасва най-добре

Как да направим важния избор