В ежедневието си рядко се замисляме за ефекта на климатичните промени върху начина ни на живот. Но ако заради тях останем без любимата си чаша кафе сутрин, със сигурност няма да сме никак доволни.

Кафето, отглеждането му, негативният ефект върху околната среда и има ли алтернатива

Ще пием ли кафе, отгледано в лаборатория

Алтернативи за бъдещето

Докато едни се опитват да намерят алтернативни начини за отглеждане на кафе, защото традиционният се оказва вреден за околната среда, други са силно притеснени, че плантациите с кафе скоро могат да останат само на картинка, а добивът в световен мащаб сериозно да намалее.

Според ново изследване на учени от Университета по приложни науки в Цюрих, климатичните промени ще правят отглеждането на кафе от сорта Арабика все по-трудно през следващите години. Именно това е първият култивиран вид кафе, който днес представлява цели 60% от общия добив в световен мащаб.

Снимка 562004

Източник: iStock

Кафето от този сорт изисква специални условия за отглеждането си, а най-подходящите райони са Централна и Южна Америка, по-специално Бразилия, както и Централна и Западна Африка и части от Южна и Югоизточна Азия. Според прогнозите на учените, именно те ще бъдат сериозно засегнати от измененията в климата през следващите десетилетия.

Като резултат от това до 2050 г. въпросните райони ще стават все по-неблагоприятни за отглеждането на кафе и производителите ще трябва да търсят нови територии за плантациите на фона на непрекъснато разширяващите се неблагоприятни зони за целта.

Основен проблем се оказва повишението на температурите. Освен кафето, от него страда и отглеждането на авокадо и кашу, за които обаче има по-голяма вероятност да се създадат "жизнеспособни среди за растеж в някои области". А и те далеч не са толкова широко консумирани, колкото е кафето.

Снимка 562003

Източник: iStock

Авторите на изследването смятат, че и за трите култури  "ще е необходимо адаптиране към изменението на климата". В това може да се включва създаване и размножаване на сортове, които са по-подходящи за новите условия. В частност при кафето сортът Арабика може да бъде заменен от Робуста, защото дърветата са по-устойчиви. Крайният продукт обаче е с по-ниско качество.

А компании като Starbucks, които са изцяло зависимо от добива на кафе, разработват свои стратегии като разпространение на устойчиви на новите климатични условия сортове кафе и мерки за опазването на горите във влажните зони, където са плантациите, предава CNN. 

Климатичните промени, Зимните олимпийски игри и какви са прогнозите за бъдещето на спортния форум

Бъдещето на Зимните олимпийски игри е под въпрос

Каква е заплахата

Разбира се, напълно очакван ефект е повишаването на цената на кафето, както на световните пазари, така и по магазините. И най-вероятно това да бъде тенденция, която ще се запази и през следващите години, поне докато не се намери ефективно решение на проблема.