Остават броени дни до началото на Зимните олимпийски игри в Пекин, които ще се проведат от 4 до 20 февруари. А на фона на вълнението за тях излезе ново проучване, проведено в University of Waterloo, което носи неприятна прогноза за спортния форум.

Климатичните промени, албатросите и как влияят на отношенията между двойките птици

Защо албатросите се "развеждат" все по-често

И ние имаме пръст в тази работа

Според учените, до края на века градовете, които могат да бъдат домакини на Зимни олимпийски игри, ще останат притеснително малко на брой, ако не се предприемат адекватни мерки за намаляване на емисиите от парникови газове в атмосферата.

Места като Сейнт Мориц (Швейцария) и Лилехамер (Норвегия) могат да станат "олимпийски реликви" до средата или края на век, защото няма да могат да предложат необходимите условия.

Снимка 560825

Източник: GettyImages

Изследванията посочват, че температурите във всички градове, в които досега са се провеждали игрите, се покачват непрекъснато и това е тенденция, която се очаква да продължи. Учените смятат, че японският град Сапоро, който е домакин през 1972 г., ще остане една от малкото алтернативи след няколко десетилетия, защото при него затоплянето не е толкова осезаемо.

Повече от половината Зимни олимпийски игри са били на територията на Европа. Напоследък обаче в алпийските райони климатичните промени са все по-осезаеми. Поради тази причина вниманието ще е насочено към градове и курорти с все по-голяма надморска височина, където да се провеждат състезанията по ски и другите зимни спортове, предава Reuters.

Снимка 560824

Източник: GettyImages

Дори в близко бъдеще с намаляване на вредните емисии в атмосферата, учените смятат, че по-голямата част от европейските дестинации домакини ще бъдат "ненадеждни" от гледна точка на осигуряването на необходимите условия за подобен мащабен спортен форум.

Томас Песке, климатичните промени, Земята от Космоса и новото предупреждение на астронавтите

Предупреждението на един астронавт, видял Земята отдалече

Същият проблем, друга перспектива

Състезателите по зимни спортове също са притеснени за бъдещето на своята кариера и голяма част от тях смятат, че климатичните промени го правят несигурно. По-високите температури и по-малкото сняг на последните форуми са довели до много повече травми по време на състезанията, сочат различни доклади. А това е красноречиво доказателство, че бъдещите градове домакини трябва да се подбират все по-внимателно на фона на все по-ограничения избор.