Йога се практикува от хиляди години. В последно време системата от физически, умствени и духовни практики набира все по-голяма популярност не само като начин за поддържане на тонуса, но и като отдушник от стреса на ежедневието.

Йогата обединява тялото и ума, затова и ползите от нея са свързвани не само с физическото, но и с емоционалното ни състояние и с менталното ни здраве. Ето какво се променяме, ако практикуваме йога редовно.

Намаляване на стреса и тревожността

В основата на йога е възможността да намалим стреса и да осигурим качествена релаксация както на тялото, така и на ума. Различни изследвания показват, че този тип физическа активност реално намалява нивата на хормона на стреса кортизол.

След три месеца редовно практикуване се наблюдава и минимизиране на усещания като тревожност, умора и депресивни състояние. Така класовете по йога могат да се препоръчат като ефикасен заместител на антидепресантите. Смята се, че този ефект се дължи на постигането на усещане за мир и акцентиране върху настоящия момент.

Снимка 476231

Източник: iStock

Подобряване на сърдечното здраве

Практикуващите йога са показали по-ниски стойности на пулса и кръвното налягане в различни изследвания. Този ефект най-вероятно се дължи и на дихателните техники. Той е още по-добър, когато упражненията се комбинират със здравословна диета.

Повишава качеството на живот

Йога често се използва като вид терапия при хора с онкологични заболявания. Ефектът е подтискане на неразположенията, свързани и лечение с химио- или лъчетерапия. Болката и умората намаляват, а качеството на съня се подобрява. Това се забелязва и при здравите хора.

Намалява хроничните болки

Болките в кръста, гърба и ставите, които не се повлияват от лечение, са проблем, който мъчи много хора. А неговото решение може да е точно йога, защото подобрява гъвкавостта и подвижността, както и здравето на костите.

Снимка 476232

Източник: iStock

Подобрява стойката

Неправилната стойка може да ни създаде редица здравословни проблеми, а и със сигурност не изглежда добре. Йога позите изправят гръбначния стълб и ни помагат да стоим по-изправени.

Намаляване на възпаленията

Възпалителните процеси в тялото могат да са причина за възникването на редица заболявания. Две изследвания (от 2015 и от 2018 г.) показват, че практикуващите редовно йога имат по-ниски показатели на възпаления от тези, които не практикуват. Този ефект обаче не е категорично научно доказан.

Подобрява дишането

Част от йога са дихателните техники пранаяма. При тях се концентрираме върху настоящия момент и дишането си. При практикувалите този тип упражнения за по-дълъг период от време се забелязва повишаване на жизнения капацитет на белите дробове.

Този ефект е от голяма полза за всички, страдащи от астма, белодробни и сърдечни заболявания. Подобряването на дишането подобрява и нашата издръжливост и поддържа дробовете и сърцето здрави, а умът - бистър, пише Healthline.

Снимка 476230

Източник: iStock

Повишава имунитета

Асаните, дихателните упражнения и медитацията подобряват защитните сили на организма и му помагат да се бори с различни заболявания и зарази.

Кундалини йога и как практиката може да ни помогне при ОКР

Един неочакван съюзник в борбата с ОКР

Тайните на древните практики

Намалява пристъпите на мигрена

За мигрената няма лек, а обезболяващите понякога не помагат. И тогава може да потърсим решение в йогата. Тя намалява честотата на пристъпите, както и силата на болката. Това се дължи на стимулирането на т.нар. блуждаещ нерв.