Фитнесът днес не е просто популярен, а неизменна част от начина на живот на мнозина. Затова и къ него непрекъснато се появяват нови методи, уреди и всякакви допълнения, включително и специалисти, които щедро раздават съвети. Лошото е, че някои от последните са далеч от истината.

Планирането, телефонът, почивките и пет трика за успешна тренировка

5 трика за успешна тренировка

Правилното планиране е сред тях

Ето три от най-разпространените мита за фитнеса.

Разтягането е ключът към бързото възстановяване на мускулите

Невярно. То помага за отпускане на стегнатите мускули, увеличаване на гъвкавостта им (особено след тренировка), стимулира притока на кръв към тях и улеснява обхвата на движение.

Снимка 516120

Източник: iStock

Доказано е, че разтягането не променя нивата на лактат в кръвта, тоест - не помага на мускулите ни да се възстановят по-бързо или да реагират на умората по различен и конкретен начин.

Колкото повече се потим, толкова повече калории изгаряме

Невярно. Потта е просто защитният отговор на тялото към прегряване. Този биологичен метод позволява на кожата да се охлади и да регулира вътрешната температура. Интензитетът на изпотяването се влияе от температурата в средата, в която тренираме, и от аеродинамиката.

Снимка 516118

Източник: iStock

Казано накратко - броят на изгорените калории зависи само от движението и усилията, които полагаме.

Бягането на открито е много по-добро за коленете, отколкото на фитнес пътеката

Бягането си е бягане, независимо от средата. Дори и фактът, че жените са четири пъти по-склонни към наранявания на коляното от мъжете, отново не се дължи на този вид тренировка.

Изкачването на стълби, сърцето, сърдечните болести и каква е връзката между тях

60 стъпала = здраво сърце

Бърз тест показва здраво ли е сърцето ни

Всичко зависи от това какъв кардио тип сме. Точно според него трябва да изберем интензитета и уреда, пътека или велоергометър, уточняват още от ArticlesVally.