Ножът с дясната ръка, вилицата с лявата. Започваме от най-външния прибор. Тези правила за хранене може и да са ни известни, но има много чудати такива на различни места по света. Добре е да ги знаем, ако пътуваме често.

Лявата ръка в Индия

На доста места в Индия не бива да докосваме нищо на масата с лявата си ръка. Тя се смята за нечиста и свързана с други физиологични действия.

Снимка 490408

Източник: iStock

Вилиците в Тайланд

Когато ни поднесат традиционния лепкав ориз, най-възпитано е да ползваме пръстите си. Това важи май-вече в северен или североизточен Тайланд. Напълно забравяме за клечките - тайландците не ги харесват.

Клечките в ориза в Япония

Когато правим паузи в храненето си, клечките трябва да са поставени точно пред нас успоредно на ръба на масата, освен ако няма специална поставка за клечки, на която да ги опрем. В никакъв случай не бива те да остават в купата или пък забодени в ориза. Този начин на поставяне се използва единствено при погребения, когато клечките на починалия са забодени в купа с ориз, поставен пред ковчега.

Снимка 490407

Източник: iStock

Такосите в Мексико

Типичната мексиканска храна се яде с ръце. Точка. Да ползваме прибори е също толкова адекватно, колкото да ядем хамбургер с нож и вилица.

Снимка 490411

Източник: iStock

Пиене в Грузия

Всички сме чували за колоритната традиция с грузинските тостове. Точно заради тяхното често използване е невъзпитано да отпиваме от чашата си, освен ако някой не е произнесъл тост. Ако това се случи, трябва да пием на екс.

Капучиното в Италия

Капучино се пие само до обяд. Мине ли 12, единствено туристите биха си поръчали тази напитка. Пък и какво му е на традиционното еспресо?

Снимка 490410

Източник: iStock

Рибата в Китай

Когато поръчаме цяла риба, не бива да я обръщаме, когато сме приключили с едната й страна. Китайците вярват, че ако обърнем рибата, това ще донесе лош късмет или лодката на рибарите ще се преобърне.