Луната е следващата голяма цел на NASA и мисиите Artemis, планирани за следващите години, имат няколко важни задачи. Освен че човешки крак ще стъпи за пръв път на естествения спътник на нашата планета от мисията Аполо преди повече от половин век, са планирани и редица изследвания, които да ни дадат повече яснота за условията на живота там.

Ще завладее ли Китай Луната преди NASA

Кой ще изпревари NASA в битката за Луната

На спътника на Земята май ще стане пренаселено

Тази седмица от американската космическа агенция излязоха с ново изявление, в което се казва, че астронавтите, които трябва да стъпят на Луната през 2025 г., може да не са първите живи същества, озовали се там.

От NASA говорят за евентуален микробен живот, който може да съществува в сенчестите кратери на Южния полюс на спътника. Изследователите дори умуват над теорията форми на живот, възникнали на Земята, да оцелеят пътуването си до там и да се приспособят към новите условия на живот.

Снимка 622432

Източник: iStock

Тя е свързана с друго научно вярване, че органични молекули могат да си проправят път през Космоса чрез метеори и да достигат до повърхността на други обекти. Разбира се, съществува и възможността хората да са занесли микроогранизмите при предишното кацане на Луната.

Nokia, Nasa, IM-2 и мисията за пускане на 4G мрежа на Луната

Защо Nokia и NASA пускат 4G на Луната

Мисията започва тази година

Именно с възможността за разглеждане и изследване на потенциален микробен живот ще бъдат съобразени и местата за кацане по време на мисиите Artemis. И въпреки че ако открият микроби на Луната, те най-вероятно ще са от Земята, за учените това ще бъде голям пробив в разбирането на живота там, предава Futurism.