Предвид напредъка на технологиите е странен фактът, че повече от 50 години човек не е стъпвал на Луната.

Това обаче може да се промени съвсем скоро, защото NASA планира през 2025 г. да изпрати космонавти до спътника на Земята с мисията Artemis III. Тогава за първи път жена и цветнокож ще стъпят на Луната.

Ако всичко върви по план, космонавтите трябва да кацнат в близост до южния полюс на Луната, където се смята, че има вода под формата на лед в дълбоки кратери. За тази мисия обаче почти всичко ще бъде ново и подобрено - включително и космическите костюми.

Ванеса Уайч, директор на NASA Johnson Space Center, казва, че през последните 40 години не са правени сериозни подобрения в костюмите на космонавтите, но това ще се промени за мисията Artemis III.

Към момента от NASA не разкриват напълно как точно ще изглеждат костюмите, но преди няколко дни бяха представени прототипи. Това, което се знае, е, че трябва да са бели, за да отразяват топлината, но показаният прототип е в различен цвят, за да запазят точния дизайн в тайна.

Интересното е, че NASA са се доверили на Axiom Space за изработването на космическите костюми, а логото и защитният дизайн, който пази истинския в тайна, са дело на Естер Маркис, която е работила по космическия сериал на Apple TV+ For All Mankind.

Същинските костюми ще предпазват космонавтите от космическата радиация, лунния прах и екстремните температури, които варират от -156 градуса по Целзий на сянка, до +120 градуса на слънчева светлина. Те осигуряват подходящото налягане, въздух и дори питейна вода. Също така са оборудвани със захранване и комуникационна система.

Животоподдържащата система, която космонавтите носят като раница на гърба си, е модернизирана, като твърденията са, че почти всичко в нея е ново, а в това число и размерът ѝ, който е по-малък, пише Mashable.

С новия космически костюм клякането и въртенето на бедрата трябва да бъде улеснено, а обувките са с гъвкави подметки, така че да направят опасността от спъване по-малка. Променен е и начинът, по който космонавтите ще обличат костюмите.

Те по-скоро ще влизат в тях, защото на гърба на всеки костюм има люк, който се отваря като врата, така че всеки един член на мисията да може да облече костюма си сам, без да му е необходима помощ. 

Въпреки всички подобрения и нововъведения остава непроменен начинът, по който космонавтите ще ходят по малка и голяма нужда в костюма. А такава ситуацията може и да се окаже неизбежна при положение, че една разходка по повърхността на Луната трае около осем часа.

Ако им се наложи да отидат до тоалетна, няма да се връщат до станцията, а ще си свършат работата директно в костюма, който е оборудван с памперс. "Честно казано, те са много ефективно решение. Понякога простите неща са най-добри", казва заместник ръководителя на програмата за Axiom Ръсел Ролстън.

Orion, Artemis, NASA и кога можем да очакваме хора да заживеят на Луната

Кога хора ще заживеят на Луната

И мисията, която ще имат там

Към момента не е ясно кои ще са космонавтите, които ще имат честта да стъпят на Луната, но това се очаква да стане ясно на 3 април, когато NASA трябва да обяви членовете на екипажа.