Надали има човек, особено пък любител на бирата, който да не е опитвал Guinness. Класическият стаут, с наситен тъмен цвят, превърнал се в символ на Ирландия.

Бира в кен или в бутилка - в кой от двата случая напитката запазва свежестта си за по-дълго време

Бира в кен или в бутилка - това е въпросът

Каква е разликата във вкуса

Това е бирата, на която човек трябва максимално да се наслади, за да усети качествата и вкуса ѝ. Добре е винаги да се отпива бавно, на малки глътки, още повече че е и силно засищаща. Дотолкова, че някои я приравняват на порция храна.

И предвид че бирата има зад себе си дългогодишна история - започва да се произвежда в далечната 1759 г. от Артър Гинес - има и доста любопитни факти за нея.

Цветът

Масово е прието, че цветът на Guinness е тъмно кафяв, почти черен. Може би това е заради факта, че пивото обикновено се консумира в слабо осветени кръчми и барове. Но ако се вгледаме по-внимателно, ще видим, че Guinness всъщност е тъмно рубиненочервена бира. Наситеният цвят идва от печения малцов ечемик, който се обработва подобно на кафените зърна.

Снимка 612888

Източник: iStock

Не просто бира, а лек

От днешна гледна точка изглежда странно, но има моменти в историята, когато медицинските специалисти в Обединеното кралство вярват, че Guinness е силно богата на хранителни вещества напитка. Затова съветват бременните жени да я консумират - най-вече въз основа на убеждението, че тя снабдява тялото с желязо, минерал, от който бъдещите майки се нуждаят. По същата причина е приписвана и на пациенти в следоперативен период.

Голямото разхищение

Изчислено е,  че всяка година приблизително 160 000 халби с бира Guinness се "губят" в мустаците и брадите по лицето на пиещите я. През 2000 г. производителите правят дори проучване, което установява, че приблизително 92 466 литра ирландски стаут се губи всяка година точно по този начин - според изследователите 0.56 милилитра бира се "улавят" задължително от брадата или мустаците с всяка глътка. А пък приблизително 92 370 потребители на Guinness в Обединеното кралство имат окосмяване по лицето. Изводът е, че ако човек иска да извлече максимума от своята тъмна бира, добра идея е да се обръсне. Шегуваме се, разбира се.

Снимка 612890

Източник: iStock

Светът на пивоварните

Великобритания, логично, е мястото, където се консумира най-много Guinness. Но непосредствено след нея се нареждат Нигерия и Камерун. Това е така, защото Гинес притежава общо пет пивоварни, разположени на различни места по света - в Ирландия, Малайзия, Нигерия, Гана и Камерун. През годините собствениците на Guinness развиват партньорства с местни пивоварни, които започват да бутилират бирата и това продължава и до ден днешен.

Маниашки ритуал

Наливането на Guinness е цяло изкуство. При това в няколко стъпки, отнемащи около минута - и няколко секунди почивка.

Всичко започва с избор на хладна, суха чаша. Тя трябва непременно да се държи под ъгъл от 45 градуса под чучура на крана. В момента, в който количеството бира достигне средата на чашата, трябва да се остави да се утаи за около поне 10 секунди. След което се долива до горе. Дори и течността да прелее, никога не трябва да се премахва излишната пяна.

Снимка 612889

Източник: iStock

Рекордите на Гинес

Да, бирата Guinness е свързана с прословутата книга за Световните рекорди на Гинес. През 1951 г. управляващият директор на дъблинската пивоварна, сър Хю Бийвър, води спор в кръчмата за най-бързия пернат дивеч в Обединеното кралство. Разговорът ражда идеята за създаване на справочник за онези "суперлативи", които често се превръщат в повод за дискусия. И така, през 1954 г. е публикувана първата Книга за световните рекорди на Гинес.

Black Velvet, бира Guinness и шампанско, и лесен коктейл за Деня на свети Патрик

Коктейл с бира за Деня на свети Патрик

Да вдигнем наздравица за ирландците

Бира, но веган бира

През 2017 г. от Guinness потвърдиха, че са променили процеса на филтриране на бирата. За целта спират да използват рибен клей - вещество, подобно на желатин, направено от плавателните мехури на рибите. Без него напитката вече е официално подходяща за и вегани, пише Еat Тhis, Not That.