За много от нас няма нищо по-добо от студена бира, за да отпразнуваме края на дългата работна седмица. Но този свещен ритуал може бързо да бъде развален, ако, след като отворим кена или бутилката, бирата вътре има остарял вкус. За щастие, учени от Щатския университет в Колорадо се занимават със случая и проучват кой от двата варианта е най-добър за запазване на течността вътре свежа.

Популярните видове бира и количеството калории,  които съдържа всеки от тях

Кои са най-ниско калоричните видове бира

Има и такива

Освен вода и етанол, различните бири съдържат различни химични съединения, които им придават уникалния вкус. Това често са малки, органични молекули, произведени от маята, хмела и други съставки в течността. Те са по-летливи - могат да се превърнат в газ по-лесно, така че могат лесно да се разпаднат по време на съхранение на бирата, което води до по-лош вкус. Компонентите, образувани по време на този процес, често генерират нови, неапетитни съединения, които допринасят за вкуса на по-старата бира.

Предишни изследвания разглеждат този процес на стареене, но се фокусират най-вече върху светлите лагери и малка част от включените химикали. За новото проучване, публикувано в ACS Food Science & Technology, изследователите искат да разгледат химичните промени на по-модерните бири - кехлибарени ейлове и индийски пейл ейл (IPA).

Снимка 612247

Източник: iStock

Те също искат да видят дали съдът, в който е поставена бирата, има значение за това колко бързо протича процесът на стареене, особено след като най-популярният се промени през последните години. През 2015 г. 20% от пиещите крафт ейл предпочитат кенове, докато 80% предпочитат бутилки, но до 2020 г. това се обръща на 20%, които избират бутилки и 80% кенове.

За целта на проучването учените отварят бутилки и кенове от различни ейлове на всеки две седмици в продължение на шест месеца и тестват съдържанието им за 17 ключови химични съединения, които остават. Те включват аминокиселини, терпени, естери, алкохоли, въглехидрати и карбонили, всички от които могат да повлияят на вкуса на напитката.

Снимка 612248

Източник: iStock

Така откриват, че кехлибарените ейлове, като Doom Bar и London Pride, запазват вкуса си по-дълго в бутилка, отколкото в кен. Въпреки това, за индийски пейл ейл (IPA), като Brewdog Punk IPA, съдът, в който се съхранява, няма голямо значение за неговата свежест, отбелязват от Daily Mail.

Бира, Brewmeister Snake Venom, Brewmeister Armageddon, Koelschip Start the Future - кои са най-силните бири в света

Топ 7 на най-силните бири в света

Когато бирата е по-високоалкохолна и от ракия

"Резултатите показват, че метаболитите на бирата и по този начин стабилността са значително повлияни от вида на опаковката", категорични са изследователите.