Белите маратонки са предпочитани от всеки. И нямам как да е, предвид че изглеждат страхотно с почти всяка дреха, с която ги съчетаваме.

Nike, Veja, Adidas, Off-White, класическите бели маратонки и пет от най-универсалните модели

Маратонките, които задължително трябва да имаме

Бели са, естествено

Но има едно нещо, което бързо може да съсипе дори най-добре подбраната визия с бели маратонки - мръсотията по тях. Ето защо постоянно търсим начини как да почистваме претенциозните бели обувки и да възстановим първоначалния им цвят. За щастие, такива не липсват.

Пералня машина

Преди да пристъпим към машинното изпиране на обувките, е важно да погледнем етикета върху тях. Макар че повечето, особено изработените от платно и памук, могат спокойно да се перат в пералня.

Снимка 626506

Източник: iStock

Все пак важно е да използваме деликатна настройка на машината и дори мрежести торбички, в които да поставим обувките. Добре е и предварително да отстраним натрупаната мръсотия и кал, ако има такава, както и да махнем връзките и стелките. Изсушаването трябва да се извърши на въздух, а не в сушилня.

Ръчно почистване

В случай че не искаме да използваме пералнята, може сами да почистим маратонките си. За целта смесваме в съд перилен препарат с вода и с помощта на четка ги изпираме. Всъщност, прането на ръка винаги е най-нежният метод, който същевременно е и ефективен, пише InStyle.

Снимка 626504

Източник: iStock

Белина

Може да използваме препарата, но винаги предпазливо. Белината може да увреди някои влакна и тъкани и да доведе до трайно зацапване. Като алтернатива е добре да прибегнем към такава, която не съдържа хлор и е по-нежна към тъканите.

Начинът, по който може да използваме белината, е да я разредим с вода и да нанесем сместа посредством четка върху обувките.

Алтернативи

Естествени продукти като лимонов сок или бял оцет също работят също толкова добре, колкото и почистващите препарати на химична основа. Просто директно ги нанасяме върху обувката с помощта на стара четка за зъби например.

Снимка 626505

Източник: iStock

Лесен за използване вариант е и смес от сода за хляб, оцет и топла вода, с която успешно може да премахнем петната и следите от протриване.

Жълти петна

Досадните жълти петна са трудни за премахване. Ако вече ги има на обувките, достатъчно е да използваме сол, разтворена в гореща вода, или перилен препарат и бял оцет, с които да обработим засегнатите места.

7 неща, които трябва да почистваме по-често през лятото

7 неща, които трябва да почистваме по-често през лятото

И топлото време има своите минуси

Сушене

Въпреки че ще отнеме повече време, най-добрият вариант е да сушим белите си маратонки на въздух, на открито. Според специалистите, слънчевата светлина е естествен избелител на тъкани. Но ако сушенето навън не е възможно, може да изберем добре проветриво място, например до отворен прозорец или вентилатор.