Лятото обичайно е сезон за почивка и свободно време. Можем да се радваме на по-дълги, мързеливи дни, да прекарваме повече време на слънце и дори да предприемем онези пътувания и почивки, за които сме мечтали цяла година.

Почистване на дома и как да го направим за 10 минути

Как да почистим дома за 10 минути

Когато гостите решат да ни изненадат

Не всичко обаче е толкова прекрасно. С настъпването на топлото време се увеличават и някои задължения и необходимостта от повече поддръжка и почистване на обичайните неща около нас. Това е заради микробите, които се развиват повече в топлите периоди, както и заради по-честата употреба на някои предмети навън.

Кухни

Кухните обикновено са "по-мръсни" от гледна точка на растежа на микробите, тъй като в тях има остатъци от храна и повишена въздушна влага от готвенето, течаща вода в мивките, кожни мазнини и микроби. Областите около мивката и канала, масите и плотовете обикновено концентрират фактори за растеж на микроорганизми и затова се нуждаят от по-често почистване през летния период.

Спално бельо

През лятото е горещо и често се потим. Потта може да създаде благоприятна среда за развитие на бактерии и прахови акари в спалното бельо. Затова е препоръчително то да се перете поне веднъж седмично.

Снимка 620919

Източник: iStock

Може и да се възползваме от топлината навън и да сушим прането си винаги на въздух и слънчева светлина.

Дрехи

Подобно е положението и с дрехите, които носим. Заради отделяната пот от тялото, дрехите трябва да се перат след всяко носене. Все пак добре е да не ги хвърляме просто в коша за пране. Добре е да оставим потните си дрехи да изсъхнат напълно, за да предотвратим по този начин размножаването на нежеланите микроорганизми.

Климатици

През лятото климатикът обичайно работи усилено. И има задачи, които трябва да изпълняваме по-често от обичайното, като например смяната на филтъра.

Когато филтърът се задръсти с прах, мръсотия, косми от домашни любимци и други частици, се намалява въздушния поток към системата, принуждавайки я да работи по-усилено. Това води до намаляване и на енергийната ефективност и повишаване на сметките за енергия, както и до по-бързо износване на компонентите на климатика.

Снимка 620921

Източник: iStock

Препоръчително е по-често да се почистват и вентилационните отвори, за да се подобри качеството на въздуха, което може да намали симптоми на алергии.

Тераса

Летните вечери, прекарани на откритата тераса са чудесни и романтични. Честото ѝ използване обаче може да я превърне в убежище на мръсотия - остатъци от битови отпадъци, така и външни замърсявания. Затова е нужно ежедневно да я поддържаме.

Баня

Това помещение винаги има нужда от почистване, но през топлия сезон тази необходимост се засилва заради завишеното количество влага и топлина. Добре е да чистим дори неща, за които не се сещаме толкова често, като главата на душа например.

И разбира се, завесата за баня. Тя е типично място за поява на петна от мухъл или плесен - и затова е добре да я изпираме поне веднъж месечно.

Баня, завеса, плесен, микроби, бактерии, гъбички, защо е добре редовно да почистваме завесата, колко често и как да го правим

Достатъчно често ли перем завесата в банята

Кога и как да го правим

Играчки

През лятото децата не ходят на училище и прекарват повече време вкъщи. И използват по-често и играчките си. А тези предмети натрупват много мръсотия и замърсявания през топлия сезон. Но вместо да прекарваме часове в ръчно миене на всяка играчка, може да поставим пластмасовите без батерии в съдомиялна машина за бързо и ефективно почистване. Но не и тези на гумена основа, предупреждават от Real Simple.