В последното десетилетие все по-усилено се говори за задаващата се хранителна криза, причинена от глобалното затопляне, което се отразява на отглеждането на културите. Войната в Украйна пък още повече усили страха от евентуален световен глад.

Има ли начин да се справим с него по някакъв разумен начин?

Според експертите от Кралската ботаническа градина Кю в Лондон, просто трябва да обърнем поглед към по-непознати плодове и зеленчуци, които нямаме навика да консумираме. От ВВС припомнят, че от 7000 ядливи растителни вида на планетата масово отглеждани са едва 417. Ето някои, които можем да добавим към диетата си.

Пандан

Снимка 386608

Източник: iStock

Ниското тропическо дърво притежава ядливи листа и плодове. Първите се ползват като ароматизатор и оцветител, а вторите могат да се консумират сурови или сготвени. По-важното е, че Pandanus tectorius, както е латинското му име, издържа на неблагоприятни климатични условия като суша и ветрове.

Пандан - новата тенденция в кулинарията

Екзотично, ароматно и оцветява в зелено - що е то?

И е с азиатски произход

Бобови растения

Снимка 575209

Източник: iStock

Евтини, богати на протеини и витамини от В групата и изключително адаптивни към средата - не е чудно, че бобовите култури често са наричани "храната на бъдещето". Можем да се сещаме за боб и леща, но всъщност съществуват над 20 хил. вида бобови култури.

Диви житни култури

Снимка 308869

Източник: БГНЕС

Ползата да консумираме повече от дивите видове житни култури е, че те "не се плашат" от лошите климатични условия на местата, където виреят, и са устойчиви на болести. Българският пример в това отношение е лимецът - вид дива пшеница.

Фалшив банан

Снимка 575207

Източник: iStock

Енсет - растението с плодове, които напомнят по форма и вкус бананите, расте единствено в Етиопия. Според експертите от Кю обаче, заради затоплянето в климата може да бъде отглеждано на много места по света. Подобно на пандана, и при енсет се ползва както плода, така и стеблата. Последните съдържат много скорбяла, което ги прави подходящи за ферментиране и приготвяне на хляб и зърнени закуски.