Панданът е вечнозелено дърво от азиатски произход, което прилича на палма. Широко употребявано в кулинарията, поради хранителните му свойства, силно оцветяващи характеристики, приятен аромат и вкус.

Снимка 386608

Източник: iStock

Панданът е най-популярният естествен и достъпен оцветител и ароматизатор за тайландските десерти. Благодарение на него десертите придобиват приятен зелен цвят и невероятен аромат. Едно от най-известните сладки изкушения там е яйчен крем, направен с плод пандан.

Снимка 386607

Източник: iStock

Това забележително растение, наподобяващо на външен вид ананас, се превръща в една от новите тенденции в кулинарията, пишат от Hola. Известният британски готвач Найджъл Лоусан твърди, че е въпрос на време този екзотичен плод, наречен, пандан, за замени авокадото.

Плодът съдържа много хранителни вещества, като фибри, нишесте, фолиева киселина, фосфор, желязо и калий. Богат източник е на витамин C и поради тази причина спомага за укрепване на имунната система. Листата на дървото пък имат сладък вкус и приятен аромат.

Снимка 386609

Източник: iStock

Те могат да се консумират като зеленчук (макар че трябва да се внимава, защото имат много влакънца) или под формата на подправка, която се използва за супи, основни ястия и дори чай.