Алпийското градче Халщат е приказно местенце. Твърди се, че именно то е първообраза на Арендел - кралството, където се развива действието в анимационния филм "Замръзналото кралство".

Сгушен високо в австрийските Алпи, градът е част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 1997 г. и винаги е било туристическа дестинация. След големия интерес към анимацията на Disney обаче, потокът на хората, които го посещават, се е увеличил драстично.

И то дотолкова, че градчето едва се справя с броя на туристите, които искат да видят и да се снимат в "царството" на Елза и Анна. 

Снимка 460656

Източник: iStock

Населението на Халщат, което е малко под 800 души, сега посреща около 10 хиляди туристи на ден. Именно това кара кмета Александър Шойц да стигне до там, че да помоли феновете на анимацията да спрат да прииждат в града. 

Истерията с посещенията на Халщат започва още през 2013 г., когато излиза първата част на "Замръзналото кралство". През последните години интересът понамалява. И така, докато не излиза втората част в края на 2019 г. и не припомня на феновете на анимацията (предимно азиатци) колко чудно местенце е Халщат. 

"Замръзналото кралство 2" и рекордът, който анимацията постави в бокс офиса

"Замръзналото кралство 2" влезе в историята

Приходите на анимацията са феноменални

Александър Шойц обаче обръща внимание на туристите, че селото е прекалено малко, за да побере този поток от хора. Според Guardian кметът е на мнение, че то е важно за австрийската култура и не е поредният музей, който хората да посещават. 

Снимка 460657

Източник: iStock

Като се има предвид какъв успех има "Замръзналото кралство 2" по света, съмняваме се, че призивът на кмета на Халщат ще накара хората да се замислят и ще ги спре да отидат в т.нар. Арендел (името на кралството в анимацията). Като гледаме снимки на селото, не можем да отречем, че и на нас ни се иска още сега да тръгнем за Халщат, и то с еднопосочен билет. 

Барселона, Санторини, Венеция - някои от местата по света, съсипани от круизните кораби

Местата по света, съсипани от круизните кораби

Хиляди туристи и хиляди боклуци