Горчицата е прочута с аромата си, но не и с безбройните ползи за здравето. Тя е бедна на калории и захар, но изключително богата на някои ценни хранителни вещества.

Горчицата - дижонска, едрозърнеста, жълта и как да я комбинираме според шеф-готвачите

Как да комбинираме горчицата като шеф-готвач

Съвети от професионалисти

Синапените семена са щедри на фибри, магнезий, калий и други полезни вещества. Но основната причина, заради която диетолозите горещо препоръчват да включим горчицата в менюто, е калцият в състава й.

А подправките, които не са на млечна основа и с които можем да си набавим, макар и скромно количество от минерала, не са много. Липсата му води до редица неприятни усещания като умора, загуба на паметта и мускулни спазми. И не само.

Снимка 544870

Източник: iStock

Калцият е важен по редица причини, включително и за поддържането на здравословен pH баланс. И по-точно - за нивото на естествена киселинност в телата ни. Нарушеният баланс често се свързва с камъни в бъбреците и различни инфекции, както и проблеми с кръвта и с чревния микробиом.

Горчицата съдържа и фосфор, който също действа като pH буфер в тялото ни.

Прясно мляко, сардини и още няколко храни, богати на калций

Кои храни са богати на калций

Прясното мляко не води в класацията

И не на последно място - калцият е сред основните минерали, които отговарят за здравето на костите и сърцето ни, напомнят още от Eat This, Not That!.