В последните години глутенът все повече се заклеймява като съставка, която има повече вреди, отколкото ползи. Той присъства в редица хранителни продукти, а изключването му изцяло от менюто ни вече е по-лесна задача заради всички безглутенови алтернативи, които вече са налични на пазара.

Ориз, глутен, арсен и защо е добре по-често да ядем други зърнени храни

Има ли глутен в ориза

И защо е добре по-често да ядем други зърнени храни

Ново изследване пък ни дава още една основателна причина да ограничим максимално глутена. Изследователи от ResearchTrusted Source предполагат, че глутенът води до периферни възпаления в стомашно-чревния тракт. А от Университета в Отаго в Нова Зеландия твърдят, че пшениченият глутен може да доведе и до възпалителни процеси в мозъка.

Там се провежда експеримент с мишки, подложени на диета с ниско или високо съдържание на мазнини, като впоследствие към храната им се добавя и глутен. И именно той води до установено "значително увеличаване на броя на микроглиите и астроцитите в аркуатното ядро (ARC) на хипоталамуса, ключов мозъчен регион за метаболизма контрол".

Снимка 630195

Източник: iStock

Астроцитите и микроглиите са два вида имунни клетки в мозъка. Те са подобни на макрофагите, открити в кръвта, които играят роля във възпалението. А хипоталамусът е област в мозъка, отговорна за регулирането на различни метаболитни функции, с които се контролират теглото и нивата на кръвна захар.

Затова и изследователите правят предположението, че възпалението, предизвикано от консумация на глутен, може да доведе до наддаване на телесно тегло, нарушена регулация на кръвната захар, както и до увреждане на мозъка. А това са рискови фактори за проблеми и с паметта.

Снимка 630196

Източник: iStock

Други важни изводи от изследването са, че когато глутенът е добавен към диета с ниско съдържание на мазнини, той няма ефект върху телесното тегло. Тогава обаче се наблюдава повишаване на нивата на С-реактивен протеин, който е маркер за възпаление. Но когато е в комбинация с повишен прием на мазнини, се отчита покачване на теглото, предава Medical News Today.

Салата табуле, булгур, киноа и как да си приготвим порчутата салата без глутен

Тайната на салатата табуле без глутен

По-добрата сестра на класиката с булгур

Важно уточнение е, че в експеримента са използвани само мъжки мишки. Но учените са категорични, че няма повод да смятаме, че при женските екземпляри реакцията ще бъде по-различна. А прилаганата доза глутен се равнява на тази, която един човек обикновено консумира за ден. И въпреки че изследването открива евентуална връзка между приема на глутен и възникване на дисбиоза и възпаление в мозъка, са необходими още изследвания, за да може това да се докаже категорично.