В последните години глутенът все повече се заклеймява като съставка, която има повече вреди, отколкото ползи. Той присъства в редица хранителни продукти, а изключването му изцяло от менюто ни вече е по-лесна задача заради всички безглутенови алтернативи, които вече са налични на пазара.
Ново изследване пък ни дава още една основателна причина да ограничим максимално глутена. Изследователи от ResearchTrusted Source предполагат, че глутенът води до периферни възпаления в стомашно-чревния тракт. А от Университета в Отаго в Нова Зеландия твърдят, че пшениченият глутен може да доведе и до възпалителни процеси в мозъка.
Там се провежда експеримент с мишки, подложени на диета с ниско или високо съдържание на мазнини, като впоследствие към храната им се добавя и глутен. И именно той води до установено "значително увеличаване на броя на микроглиите и астроцитите в аркуатното ядро (ARC) на хипоталамуса, ключов мозъчен регион за метаболизма контрол".
Източник: iStock
Астроцитите и микроглиите са два вида имунни клетки в мозъка. Те са подобни на макрофагите, открити в кръвта, които играят роля във възпалението. А хипоталамусът е област в мозъка, отговорна за регулирането на различни метаболитни функции, с които се контролират теглото и нивата на кръвна захар.
Затова и изследователите правят предположението, че възпалението, предизвикано от консумация на глутен, може да доведе до наддаване на телесно тегло, нарушена регулация на кръвната захар, както и до увреждане на мозъка. А това са рискови фактори за проблеми и с паметта.
Източник: iStock
Други важни изводи от изследването са, че когато глутенът е добавен към диета с ниско съдържание на мазнини, той няма ефект върху телесното тегло. Тогава обаче се наблюдава повишаване на нивата на С-реактивен протеин, който е маркер за възпаление. Но когато е в комбинация с повишен прием на мазнини, се отчита покачване на теглото, предава Medical News Today.
Важно уточнение е, че в експеримента са използвани само мъжки мишки. Но учените са категорични, че няма повод да смятаме, че при женските екземпляри реакцията ще бъде по-различна. А прилаганата доза глутен се равнява на тази, която един човек обикновено консумира за ден. И въпреки че изследването открива евентуална връзка между приема на глутен и възникване на дисбиоза и възпаление в мозъка, са необходими още изследвания, за да може това да се докаже категорично.