Глобалното затопляне е проблем, за който все повече се говори, но сякаш ефектът от това е никакъв. Страните по света предприемат все нови и нови стъпки за редуциране на ефекта от повишаването на средните годишни температури и топенето на ледниците, но изглежда трябва да минат десетки, а може би и стотици години, за да се види някаква промяна.

Докато правителства и организации умуват над мерките, които трябва да се предприемат, една група учени дава частично решение на проблема. За първи път се изолират и изследват метаноокислителни бактерии (МОВ), които са способни да преобразуват метана в кислород. Те го улавят във въздуха, преди да е стигнал до озоновия слой, върху който нанася сериозни вреди.

Молекула метан

Източник: iStock

Молекула метан

Откритието е публикувано в новия доклад на Националната академия на науките на САЩ. Бактериите, наречени Methylocapsa Gorgona, са поредното доказателство за научната теория, че в местности с много почва, нивата на метан са по-ниски. Именно защото тези микроорганизми живеят в земята

Всичко това звучи страхотно, но има един огромен проблем - човешката дейност унищожава популацията на тези метаноокислителни бактерии и не можем да усетим истинския ефект от тях. А метанът е вторият най-вреден газ след въглеродния диоксид, припомня Daily Mail.

Топенето на ледовете увеличава концентрацията на метан

Източник: iStock

Топенето на ледовете увеличава концентрацията на метан

Затова учените предлагат или редуциране на застроените площи, което е трудно да се постигне, или да извършат генно модифициране на бактериите с цел те да поглъщат по-голямо количество метан.

Глобалното затопляне, океаните и какво промени ще настъпят в следващите години

Глобалното затопляне ще промени цвета на океаните завинаги

Ето какво да очакваме

И двата варианта обаче на този етап ни изглеждат в сферата на вероятностите. А въпросът не търпи отлагане, защото с топенето на ледниците в атмосферата се отделят все повече и повече метан. Концентрацията му се повишава значително и от отглеждането на крави, които "произвеждат" парникови газове.