Всички сме виждали онези красиви снимки на морета и океани, в които водата е далеч не синя, а по-скоро тюркоазено зелена. И това ни изглежда красиво, атрактивно. Но истината е малко по-различна и не толкова лицеприятна.

Водните басейни на Земята се наблюдават с помощта на сателити. Именно те са отчели тенденцията за промяна на цвета на водите. Според прогнозите на учени, през 2100 г. океаните няма изглеждат така, както днес сме свикнали да ги виждаме.

Заради парниковия ефект, синьото в океаните около субтропичните зони ще стане още по-синьо, а зеленото около Екватора и полюсите - в пъти по-наситено. И това ще бъде наистина ярък знак за значителни климатични промени, които вероятно ще променят и още много от природата, каквато сме свикнали да я виждаме.

Снимка 406608

Източник: iStock

Сезонните промени в климата, които са обичайно повтарящо се явление, също оказват влияние върху цвета на водните пространства, но то е моментно и отшумява. Затоплянето на океаните обаче, което е постоянна тенденция в последните години, се очаква да промени перманентно мозайката от зелени и сини водни парчета в Световния океан, пише National Geographic.

Органичният материал, който покрива океаните, променя техния цвят, подобно на фитопланктона. В него се съдържа хлорофил, както и микроскопични растения, които се нуждаят от светлина, за да се развиват.

Слънчевата светлина достига до около 130 метра дълбочина. До това ниво повечето водни молекули са способни да абсорбират почти всички цветове, освен синьото, което се отразява в тях. Всичко по-надолу е само мрак.  

Снимка 406606

Източник: iStock

Когато обаче океанът се затопля, теченията стават все по-неравномерни, а топлите и студените все по-трудно се сливат. Някои фитопланктони са пригодени да съществуват само в топла, а други - в студена вода. Така едните вземат превес над другите и се осъществява промяната в цвета на водите. 

На базата на тези процеси след 81 години половината от океаните ще имат по-синьо синьо и по-зелено зелено. Дотогава се очаква глобалното затопляне да повиши средната годишна температура с три градуса, което ще окаже влияние не само върху цвета, но и върху живота в океаните.

Най-голямото човешко замърсяване на океаните

Най-голямото човешко замърсяване на океаните

Не е пластмасата

Единственият начин това да се предотврати според учените е драстично намаляване на газовете от добива на полезни изкопаеми и природни горива.