Хубавото на кафето, освен вкуса и ободряващото му действие, разбира се, е, че е интернационална напитка и където и по света да отидем, можем да му се насладим по различни и все традиционни начини.
Нека този път отскочим до Португалия, където можем да опитаме т. нар. galão. За направата му се използва смес от робуста и арабика (макар че в повечето държави предпочитана е 100% арабиката.)
Galão всъщност е версия на латето, но с тази разлика, че се използва различен вид кафе (в случая смес от два вида), както и мляко, което е загрято в тенджерка и след това разпенено.
Източник: iStock
За да си направим и ние кафе като португалците, ни е нужно първо да си приготвим шот еспресо. След това сипваме 180 мл прясно мляко в тенджерка и го загряваме на средно слаб огън, като често разбъркваме. Чак след като млякото се загрее, може да го разпеним, за да се получи и малко пухкава пяна. Накрая комбинираме двете състави с голяма каша за кафе и воала - имаме си galão.
По желание можем да го подсладим със захар или мед. Така кафето ще смекчи горчивината си, пише Tasting Table.