Фуертевентура е най-сухият и най-песачливият от Канарските острови. Характерният силен вятър, който духа на острова, го превръща в перфекното място за любителите на водните спортове.

Фуертевентура заема площ от 1659 квадратни километра, което го нарежда на второ място по големина след Тенерифе. Макар да не е сред най-разпространените туристически дестинации, ще ви дадем няколко причини, които със сигурност ще ви накарат да планувате следващата си ваканция именно там.

Дюните на природен парк Коралехо

Снимка 421144

Източник: iStock

Плажовете на природния парк Dunas de Corralejo са идеални за дълги разходки и слънчеви бани. Белият пясък, тюркоазената вода и великолепната гледка към близкия остров Лобос правят този плаж идеалното място, за да се насладим на природата и да си починем. Дюните обхващат площ от 27 км, а през 1994 г. зоната на североизток от острова е обявена за природен парк.

Плаж Сотавенто

Снимка 421146

Източник: iStock

Фуертевентура е най-пустият от Канарските острови, а неговият полуостров Хандия е най-дивият му регион. Големите и ветровити плажове на юг са атракция за многобройните любители на водните спортове, като уиндсърфинг и кайтсърф. Плаж Сотавенто пък разполага с перфектната лагуна за начинаещите уиндсърфисти.

Остров Лобос

Снимка 421145

Източник: iStock

Лобос е един от най-малките Канарски острови. Заема площ от едва 4.6 кв км, а в най-дългата си част от север на юг се простира на 3.3 км. Островът се намира на по-малко от два километра от североизточното крайбрежие на Фуертевентура. Плажът Ла Конча е една от основните забележителности на Лобос.

Бетанкурия

Снимка 421139

Източник: iStock

Бетанкурия е красиво селце в централната част на Фуертевентура. През XIII век европейските завоеватели основават селото на стръмен склон на долината, с цел да се предпазят от пиратски и берберски атаки. До 1834 г. Бетанкурия е била столица на острова, а днес е едно китно село, което се слави със своята прекрасна кухня.

Коралехо

Снимка 421148

Източник: iStock

Коралехо е живописно рибарско селище и едно от основните туристически центрове на острова. Проливът Бокаина разделя Лансароте и Фуертевентура само на 15 километра разстояние, затова и морският трафик между двата острова, минаващ през Коралехо, е постоянен.

Крайбрежната зона на Корралехо има многобройни ресторанти, където се сервира прясна риба и традиционни ястия от Канарската гастрономия.

От кухнята на острова

Снимка 421143

Източник: iStock

Т.нар. набръчкани картофи са едно от най-типичните ястия на Канарската кухня. Това са варени картофи, които обаче имат грапава текстура, защото растат във вулканична почва.

Картофите обикновено се сервират със специален сос - mojo picón, който се приготвя от сладки и люти чушки, чесън, кимион, сол, оцет, зехтин и червен пипер, и е основен продукт в хладилника на всеки канарец. Освен това в Фуертевентура можем да опитаме сирене Майореро, произведено с козе мляко - местен продукт с  произход от 1990 г.

Popcorn Bay на Фуертевентура - плажът с "пуканки"

Плажът с "пуканки"

Един необикновен плаж на остров Фуртевентура