В последните години Facebook неведнъж е обект на критики, най-вече заради това по какъв начин се събират и използват данните на всички над 2.8 милиарда потребители по целия свят.

Facebook, Meta и защо компанията сменя името си

Марк Зукърбърг сменя името Facebook на Meta

Добре дошли в бъдещето

Неведнъж се е повдигала и темата конкретно за лицевото разпознаване, което социалната мрежа използва, за да ни открива на качени снимки и да ни предлага да се отбележим на тях например. А с преименуване на компанията на Meta идва и промяната.

От там обявиха, че заради подозренията и притесненията за сигурността, ще изтрият събраните данни на над милиард потребители (около 1/3 от всички). Също така, в следващите седмици технологията за лицево разпознаване ще спре да функционира като част от социалната мрежа.

Снимка 552358

Източник: iStock

"На фона на продължаващата несигурност ние вярваме, че ограничаването на използването на разпознаване на лица до тесен набор от случаи на употреба е подходящо", каза вицепрезидентът на Meta. Той не отрича като цяло технологията, но признава, че е по-сигурна, когато не е свързана с външен сървър - например когато се използва за отключване на смартфона.

Facebook и как платформата следи притежателите на iPhone

Не можем да се скрием от Facebook, ако сме с iPhone

Как да го спрем

От компанията уточняват, че няма да има промяна в отбелязванията на снимки и видеа до този момент, просто за в бъдеще потребителите няма да получават предложения за тагване. Освен това те не се отказват напълно от технологията и със сигурност ще й намерят ново приложение в метавселената, която ще създадат.