По време на конференцията Connect вчера, 28 октомври, основателят на Facebook Марк Зукърбърг съобщи без особена изненада за когото и да е, че сменя името на компанията си на Meta. 

Facebook, метавселената и плановете на Марк Зукърбърг да прекръсти компанията си

Защо Facebook ще се прекръсти

Време беше

Също както Google влезе под “шапката” на Alphabet, така и Facebook ще запази названието си, но заедно с Instagram, WhatsApp и т.н. ще започне да оперира под обхвата на новата компания Meta. 

Промяната бе очаквана, тъй като през последните месеци Зук доста говореше за навлизане в “метавселената” и бе ясно, че трябва да се случи нещо, за да се разграничи Facebook от всички скандали, които забърка. 

Снимка 551746

Източник: Meta

Метавселената, както вече знаем, е пространство, подобно на социалната мрежа, което обаче дава на потребителите възможност да си взаимодействат по невъзможни досега начини. 

По думите на Марк Зукърбърг Meta ще позволи на потребителите си да отидат отвъд двуизмерните картинки на екрана и да се потопят в триизмерната вселена на AR/VR технологиите.

Това означава, че образи и елементи от вселената ще могат да се прожектират в реалния свят около нас, но ще можем най-вероятно и напълно да се потопим във виртуалната реалност.

Снимка 551750

Източник: Meta

Facebook ще продължи да съществува, но целта на Зук е да ни убеди, че компанията му е по-скоро технологична вселена, отколкото социалната мрежа, която познаваме днес. 

Метавселената ще запази някои черти на Facebook и отново основната цел ще е да служи за свързване на хора и бизнеси, но и за много повече, казва Зукърбърг. 

По всичко личи, че очилата за VR на марката Oculus, която е притежание на Facebook (вече на Meta), ще играят важна роля в новия дигитален свят. 

Снимка 551749

Източник: GettyImages

Oculus Quest ще бъдат преименувани на Meta Quest, което ни кара да вярваме, че VR хедсета ще е един от начините за влизане и участие в света на Meta. 

Facebook, Марк Зуърбърг, плановете му за Европа и метавселената, която иска да създаде

Паралелният свят, който Зукърбърг иска да създаде

Гръмки слова, но дали са изпълними

Промените около Oculus ще бъдат реализирани в първата част на 2022 г., така че можем да очакваме в периода дотогава да научим повече за съдържанието на Meta.