Темата за сигурността се оказва най-бодливият трън в… бизнеса на Facebook и все по-често започваме да чуваме, че е почти невъзможно да се скрием от всевиждащото му око. 

Pornhub, сривът на Facebook и Instagram и как порно сайтът спечели от него

Как Pornhub спечели от срива на Facebook

В крайна сметка явно всичко опира до порното

Платформата ни следи, дори когато не сме логнати в нея и го прави по начини, които често остават невидими. 

Собствениците на iPhone са под особено засилено наблюдение, казват специалисти по киберсигурността пред Forbes, а единственият начин да се предпазят е да изтрият приложението от телефона си. 

Снимка 479228

Източник: GettyImages

Дори когато зададем в настройките на приложението, че не искаме да споделяме данни, Facebook продължава да получава най-различни видове информация за нас. 

Това става основно посредством чрез акселерометъра в телефона - сензорът, който отчита крачките ни и позицията на телефона. 

Чрез него алгоритмите на Facebook добиват представа за това какво правим - дали се движим, седим, лежим и т.н., което от своя страна помага на социалната мрежа да изгради профил за физическата активност и движението ни. 

Снимка 522592

Източник: iStock

Подобно следене се осъществява и през Instagram, но не и през WhatsApp, пише Forbes. 

Facebook също така събира информация за локацията ни от метаданните на снимките ни и IP адресите, с които телефонът ни влиза в контакт. 

Снимка 495495

Източник: iStock

Дори професионалистите в областта на сигурността не успяват да изключат и неутрализират тези системи, което означава, че ние съвсем нямаме шанс да се справим с това. 

Facebook, метавселената и плановете на Марк Зукърбърг да прекръсти компанията си

Защо Facebook ще се прекръсти

Време беше

Единственият вариант е да премахнем приложенията от телефона си и да приемем, че е време да се ориентираме към други платформи.