В северното полукълбо е лято, което означава, че голяма част от населението му ще прекарва част от почивните си дни край водата. Дали това ще е море, река, океан или езеро зависи от географското ни местоположение и предпочитанията ни.

Европейските дестинации с най-чистите води

Европейските дестинации с най-чистите води

Много варианти за безопасна почивка

Ако се намираме в американския щат Монтана, голяма е вероятността да изберем езерото Флатхед за почивката си. Дълго 44 км и широко около 25 км, то е най-голямото сладководно езеро в западната част на САЩ.

Слави се и като най-чистото в страната, което не е далеч от истината - водите му са толкова прозрачни, че на някои снимки изглеждат почти невидими. Каква е причината за това? Отговорът е комплексен.

Първо Флатхед е езеро от глетчерен произход - намира се в долина, образувана вследствие на движението на глетчерите и е много дълбоко, като на места достига до115 м. Това пречи на седиментите по дъното да правят водата мътно.

Вторият фактор, който допринася за бистрата вода в него, е липсата на хранителни вещества като фосфор и азот, отговорни за развитието на водорасли. Тези два елемента са в много малко количество във Флатхед.

Последното нещо, на което се дължи кристалната чистота на водите му, е фактът, че в него не се влива нито една река, което автоматично намалява вероятността за замърсяване и превръща Флатхед в едно от най-чистите езера в света, пишат Medium.