Лятото неминуемо е свързано с досег до вода - дали ще отидем на почивка на морския бряг, ще изберем екстремни спортове по река или пък просто ще прекараме ваканцията на село край някое езеро, или язовир.

Албания, непозната, но достъпна близка дестинация - с море, плаж, непокътната природа и уютни градчета

Защо си струва да изберем Албания за лятната си почивка

Близо, евтино и красиво

Добрата новина е, че на който и от тези варианти да се спрем, водите в цяла Европа са достатъчно чисти, за да са безопасни за плуване. Това показват последните данни на Европейската агенция по околната среда.

Според измерванията от 2023 г., 83 % от крайбрежните води на Стария континент са с превъзходно качество за плуване, както и 79 % от сладките води на континента. Тоест моретата - Средиземно и Черно, както и крайбрежията на Атлантическия океан са по-безопасни отколкото езерата, реките и язовирите във вътрешността на Европа.

Кипър

Източник: iStock

Кипър

Най-чистите води са в Кипър, Хърватия, Австрия и Гърция - там 95 % от тях са определени като отлични за къпане. Не бива да подценяваме и новите звезди като дестинации за "водна" почивка - Албания, Белгия, Естония, Унгария и Полша.

Халщат, Австрия

Източник: iStock

Халщат, Австрия

В доклада с данните на агенцията се подчертава, че доброто качество на водите в цяла Европа се дължи на добрите политики като намаляване на замърсяването и пречистване на води, които преди това са били опасни, пишат още Euronews.