От средата на октомври съвсем официално можем да твърдим, че европейският бизон отново живее и размножава свободно в България. Това става, след като векове наред този вид е заличен от териториите на юг от Дунав. За реинтродукцията му можем да благодарим на природозащитната организация Rewildling Europe и фондацията "По-диви Родопи".

Снимка 449303

Източник: Facebook/RewildingRhodopes

Те работят съвместно с Национално ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" (НЛРС-СЛРБ) за следенето и осигуряването на сигурността на стадото от два мъжки и пет женски зубъра, както е познат у нас европейския бизон. Към тях това лято се присъединява Надежда - първият зубър, роден на свобода в Родопите от векове.

"Бизончето ни вдъхва надежда за възможното по-диво бъдеще на Родопите. Затова и името му е Надежда", казва Христо Христов от Rewildling Europe. Според него пребиваването на животните по тези земи ще повлияе положително на екосистемата, но и на развитието на региона - стадото вече е туристическа атракция.

Бизончето Надежда

Източник: Facebook/RewildingRhodopes

Бизончето Надежда

Европейският бизон е най-голямото тревопасно животно на територията на Европа. От Средните векове то не се среща в България, а в началото на ХХ век е почти напълно изчезнало от континента.

Снимка 449301

Източник: Facebook/RewildingRhodopes

Програмите на възстановяване на популациите обаче променят това и днес на Стария континент има около 4000 зубъра. Част от тях е и българското стадо.