Дори и да си мислим, че познаваме не чак толкова голямата Европа, все още има кътчета от нея, които могат приятно да ни изненадат. Още повече пък, когато са съвсем близо до нас, а дори не предполагаме с какви красоти и богатства разполагат.

Jibei Island Beach, Pink Sand Beach, Turquoise Bay и кои са най- екзотичните плажове в света

Кои са най-екзотичните плажове в света

Размечтахме се

Пример за това е Албания - съседна държава, на която обаче надали сме поглеждали като възможна туристическа и морска дестинация. Оказва се, обаче, че това е наистина красиво място със забележителни природни дадености, уютни морски градчета и достъпни плажове. Така че, когато планираме следващата си лятна почивка, защо да не се насочим към Албания и красивите ѝ курорти.

Малката държава граничи не с едно, а с цели две морета: Йонийско и Адриатическо. На южното крайбрежие на страната, разположено до Йонийско море се намират някои от най-популярните плажове в страната. Неслучайно районът е наречен Албанската Ривиера.

Сред приятните места, на които човек си струва да отседне е малкото градче Химаре. Освен че мястото е красиво, то е и идеално за хората с по-ограничен бюджет. Ако пък търсим нещо по-луксозно, Дерми е добър вариант.

Ако пък сме по-приключенски настроени и търсим досег с по-обикновения живот и дивата природа, село Вуно е нашето място.

Близо до границата с Гърция е разположен град Саранда, основен туристически център на страната. В непосредствена близост до него е има голям плаж с непокътната природа, а недалеч се намира и средновековният град Бутринт, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. 

Второто по големина пристанище на в Албания се намира до град Вльора. С излаз на Адриатическо море, градът е определян от самите албанци като перлата на Адриатическо море.

На около на 15 минути с кола от Вльора е малкото селце Нарте, което се гордее с красива синя лагуна. Оттам пък лесно може да стигнем до остров Звърнец, на който е разположен православен манастир от 18-ти век, скрит в горите.

Най-големият плаж в Албания пък е Борш Бийч. Той се състои от неравен 7-километров пясъчен участък. Заобиколен от маслинови горички и планински върхове, Борш е прекрасно място за отдих и плажни приключения, пише Stars Insider.

Атина, Лисабон, Рига, Брашов, Измир и кои са най-евтините европейски градове за посещение

Кои са най-евтините европейски градове за туризъм

След тях ли е София