Есента дойде и не изчака никой да се пренастрои за по-късите дни и оскъдно слънце. С ранното свечеряване, дъждовното време и хладните утрини вероятно и настроението ни се е помрачило. Отпаднали, унесени и апатични - възможно е и така да се чувстваме. А тези "странични ефекти" на есента може да се окажат симптоми на т.нар. сезонното афективно разстройство (САР), известно още като сезонна депресия.

Как да бъдем свежи и активни през есента

Как да бъдем свежи и активни през есента

Защото животът е прекрасен и през есента

Сезонната депресия произтича от прехода от лятото към есента и често продължава и през зимата. Характеризира се с повишена сънливост през деня, загуба на интерес към дейности, които преди са ни харесвали, избягване на социални събирания, раздразнителност и тревожност, повишен апетит, главоболие и неспособност за концентрация.

Въпреки че все още не е ясна точната причина за появата й, вероятно САР е свързана с липсата на достатъчно слънчева светлина. Това, от своя страна, води до наличието на по-малко витамин D, серотонин и мелатонин - всички те участват в регулирането на съня и настроението.

Снимка 588554

Източник: iStock

Много хора са свикнали да спортуват навън преди или след работа, да излизат на вечеря или просто да се разхождат. Но когато сме цял ден в офиса, работният ден свършва, часовникът още не е ударил 20 ч., а навън вече е тъмно, е много по-трудно да се придържаме към тези дейности. А и нямаме желание. Това обяснява Теа Галахър, клиничен психолог в New York University Langone Health.

За да се справим или да предотвратим САР на помощ ни се притичва In Style с няколко ефективните и лесни начини да вдигнем настроението си през есента.

Разходката

Въпреки че може да не изглежда примамливо да излезем от топлия офис или дом, една освежаваща среща с колеги или приятел по време на обедната почивка е идеален начин да се заредим с добро настроение.

Снимка 588549

Източник: iStock

А и каквото и да си говорим, зимата още е далеч и не бива да изпускаме шанса да хванем възможно най-много слънчеви лъчи.

Сънят

Сезонната депресия може да ни накара да спим по-малко или повече, казва Галахър. И като всяка крайност, това може да се окаже проблем за енергията ни. Един от най-сигурните начини да я избегнем е като установим добра хигиена на съня. Ето какво трябва да направим:

  • Да се събуждаме по едно и също време.
  • Да си лягаме по едно и също време.
  • Да четем книга или да пишем в дневник преди да си легнем.
  • Да избягваме синята светлина от телефона ни, да не го държим близо до леглото.
  • Да медитираме, да слушаме успокояваща музика или да правим йога.

Щастието

"Когато са депресирани, хората обикновено правят по-малко от нещата, които им носят удоволствие и щастие, защото имат по-малко мотивация. Това обаче създава една низходяща спирала, която поражда още повече депресия и още по-малко мотивация", посочва Теа Галахър.

Снимка 588550

Източник: iStock

За да се измъкнем от това състояние, е нужно да правим всичко, което ни е направило щастливи или ни е доставяло удоволствие преди. И дори да не чувстваме незабавен порив на радост, продължителното практикуване на дейностите в крайна сметка ще доведе до подобряване на настроението ни.

Приятелите

За да се видим с приятели, когато навън е студено и тъмно, е необходимо да положим усилия. А когато не се чувстваме добре, това затруднява нещата двойно повече. Затова и точно сега е моментът да си припомним ползата от общуването и воденето на социален живот.

"Знаем, че социалната подкрепа и социалните взаимодействия ни правят по-щастливи, така че сега е още по-важно да вложим повече енергия в тях. Което не означава, че не може да прекарваме някои вечери сами, но понякога това може да излезе от нормата", смята Галахър.

Храната

Дори малки промени в това, което слагаме в чинията си, може да ни помогне да се предпазим от лошото настроение. Диетологът Диана Савани препоръчва да избираме здравословните мазнини като омега-3 и витамин B12.

"Доказано е, че тези два компонента на здравословната балансирана диета поддържат по-добро настроение и намаляват чувството на депресия", обяснява тя. Омега-3 се съдържа в храни като мазните риби (сьомга, риба тон и скумрия), орехите, лененото семе, чиата. Витамин B12 се намира в редица протеинови храни, включително птиче месо, риба, яйца и млечни продукти. 

Снимка 588553

Източник: iStock

Ако сме от хората, които се стремят да водят здравословен начин на живот и се храним балансирано с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и здравословни мазнини, може да бъдем сигурни, че ще преминем през студените месеци безпроблемно. А освен че ще се чувстваме страхотно, ще изглеждаме и страхотно.

Куркумата, зеленият чай, рибата, ядките и други помощници при есенна депресия

Храните, с които да се преборим с есенната депресия

За да не попадаме в лапите на депресията

Терапевтът

Споделянето с терапевт може да бъде ефективен метод за предотвратяване или справяне с депресията през есента, посочва Вероника М. Уонзър, асистент професор в The Chicago School of Professional Psychology във Вашингтон. "Трябва да сме възможно най-открити. Ако разговаряме със специалист искрено за това, което ни тревожи, би могло не само да смъкнем товара от раменете си, но и да изградим една стабилна и здрава психика."