Несъмнено манастирът Сан Маркос е една от най-характерните сгради не само за град Леон, но и от испанския Ренесанс. Именно през 1829 г. английският писател Едуард Кук пише за него: "Не може да има красота, сравнима с арабеските украси по фасадата на този манастир." Това е и първият дом на кръстоносците от Орденът на Сантяго (католически военен орден, създаден през 1160 г. в Кастилия, чийто покровител е националният покровител на испанците Свети апостол Яков).

Вал д'Аран, долината на Аран, Пиренеи и един регион с интересна история, география, език и култура

Испанският град, изгубен във Франция

Един регион с интересна история, география, език и култура

Реконструкцията и разширяването на манастира започва през 1515 г. По това време той вече се ползва като общежитие за поклонници, основано от инфанта Доня Санча - много набожна жена от Леон. С годините се превръща в нещо като хотел за поклонниците на Камино де Сантяго и седалище на военния орден на свещениците на Сантяго.

Освен това обаче той е бил армейска казарма, конюшня и дори концентрационен лагер - и то един от най-суровите в цяла Испания. По време на Гражданската война (1936-1939 г.) генерал Франсиско Франко създава над 300 концентрационни лагера из цяла Испания. През тях минават между 700 хиляди и един милион испанци, които биват изтезавани или разследвани. Някои от тях дори умират от раните си или от глад.

Години след управлението на Франко, през 1965 г., започва и трансформацията на концентрационния лагер. Местната Асоциация за възстановяване на историческата памет поставя монолит върху предната променада на бившия манастир Сан Маркос, който да съхрани паметта за хилядите мъже и жени, които са били затворени, измъчвани и загинали там. 

През последните години обаче Сан Маркос е превърнат в хотел с името El Parador de León. Сега е и един от най-добрите в Испания. Заобиколен е от невероятни градини, покрит е с множество балкони с колонади, а архитектурният стил на фасадата е основно Платереска - макар в интериора да преобладава барокът, уточняват от Etheria Magazine.

Най-ранната фаза на ренесансовата архитектура в Испания обикновено се нарича Платереска (от platero, "сребърник"), тъй като нейният богат орнамент наподобява работата на сребърника. В Испания винаги е имало дълга традиция на сложна декорация, обяснена отчасти като влияние от Мавританското изкуство. Маврите са владеели почти цяла Испания през Средновековието и са оставили това декоративно наследство на испанците.

Орчата, тигрови ядки, Валенсия и защо наричат напитката бяло злато

Бялото злато в чашата на Испания

Какво е орчата

След последната си реновация хотелският комплекс El Parador de León разполага няколко заседателни зали и 51 стаи, като всяка една от тях "разказва" на посетителите своята богата и пропита с тайни история.