Идеята за създаване на своеобразна черна кутия на нашата планета не е от вчера и от днес. Още през 2021 г. бе представен проектът Earth's Black Box. Според него огромна стоманена инсталация трябва да се издига на австралийския остров Тасмания, а във вътрешността й да са поместени десетки твърди дискове, които да записват информация за климатичните промени и различни катаклизми, която да се запази за следващите поколения.

Earth's Black Box, черната кутия на Земята и какво знаем за необичайния проект

Черната кутия на Земята записва всичките ни грешки

Какво ще остане след Деня на страшния съд

И така, ако един ден се стигне до тотален крах на Земята заради грешките на човечеството, както и обичайно повтарящи се процеси, евентуалните оцелели ще имат пълна информация как и защо сме я докарали дотук. Е, близо три години по-късно черната кутия е на път да заработи на пълни обороти.

Конструкцията с височина почти 10 метра ще се изгражда от австралийската маркетингова компания Clemenger BBDO и Университета в Тасмания. Оттам заявиха, че изграждането й ще бъде започнато и завършено в рамките на настоящата година. Те разчитат най-вече на дарения на "спонсори филантропи". 

На този етап точното местонахождение на черната кутия на Земята не се уточнява, но е ясно, че тя няма да е черна на цвят, а на покрива й ще има няколко соларни панела, с който да се захранва с енергия. Със захранване от слънцето ще се трупат данни за температурите, нивата на морското равнище, киселинността на световния океан, нивата на въглероден диоксид в атмосферата, изчезването на видовете и други. Данни от различни изследвания ще се свалят и от интернет пространството.

На този етап без отговор за създателите на устройството остава въпросът как евентуални оцелели от апокалипсис или пък извънземни създания ще могат да получат достъп до данните, които ще се трупат в черната кутия. Вероятно това ще се случва с помощта на електронен четец. А щом веднъж бъде активирана, кутията ще има капацитет да записва данни в рамките на 30 до 50 години, обяснява Daily Mail.

Нос Грим на остров Тасмания - защо това е едно от най-уникалните места на Земята

Нос Грим - едно от най-уникалните места на Земята

Какво има на „Края на света“

А междувременно стоманената черна кутия на Земята със сигурност ще се превърне във водеща туристическа атракция в иначе бедния на подобни забележителности район.