В северозападния край на австралийския остров Тасмания се намира нос Грим - диво и отдалечено място, известно също като "Края на света". И ако това прозвище може и да не му носи толкова добра слава, то фактът, че се класира като мястото с най-чистия въздух на Земята, определено компенсира.

7 места, които си струва да посетим в Европа именно през есента

7 места, които си струва да посетим в Европа именно през есента

Като в приказките

На територията на нос Грим е разположена една от 25-те световни атмосферни станции. Cape Grim Baseline Atmospheric Pollution Station (CGBAPS) е създадена през 1976 г. на върха на скала, за да анализира състава на особено чистия въздух в района, който не се влияе от местни източници на замърсяване, каквито са изгорелите газове и промишления дим.

Станцията обаче има и по-глобална роля - тя участва в изследванията на изменението на климата в целия свят, което е от ключово значение за определянето на това как се е променил съставът на глобалната атмосфера и как тя продължава да се развива.

Чистият въздух на нос Грим нахлува от Антарктида благодарение на свирепи ветрове, достигащи мощните 180 км/ч. Регионът е суров, скалист, но и красив. Според фотографката Оливия Сатлър въпреки дивата природа и бурното време и вълни, на носа се усеща и спокойствие.

Зимата е особено сурова, а през лятото се ходи на плаж поне с една връхна дреха. "Времето е неумолимо, но това прави района специален", казва още фотографката.

Търговците също се възползват от чистотата на околната среда там. Произвеждат се много и разнообразни неща - от бутилирана дъждовна вода до водка, уиски и джин. Един предприемчив местен дори продава бутилиран тасманийски въздух.

Освен това в региона на нос Грим може да бъдат открити някои от най-характерните и добри продукти на Тасмания - мед от определен вид дърво, занаятчийски сирена от 100% тасманийско мляко, пресни стриди, омар и рак. Говеждото месо пък е известно като едно от най-добрите в света.

Dogen City на японската компания N-Ark - плаващият град, който се адаптира към климата и се грижи за здравето на хората

Плаващият град, който се адаптира към климата и се грижи за здравето на хората

Ето как изглежда проектът за него

Посетителите на района могат да наблюдават и зрелищното небе нощем, когато то е осеяно от безброй звезди. А местните жители обичат тишината и спокойствието и са винаги гостоприемни и приятелски настроени, пише BBC Travel.