Речникът на всеки човек казва много за него. По използваните думи можем да съдим за сферата на образованието, за възпитанието, за професията, за начина му на живот и какво ли още не.

Как думите издават, че сме в депресия

Как думите издават, че сме в депресия

Крайните изказвания подсказват проблем

Особено интересно е как думите, които използваме, отразяват нашето физическо и психическо здраве.

Учени под ръководството на д-р Вера Вайн от медицинския факултет на университета в Питсбърг са стигнали до интересни изводи. За да разберат как речникът на емоциите отразява изживения опит, те са анализирали блоговете на над 35 000 души и есета на 1567 колежани, съобщи Medical Express. Колежаните е трябвало също така периодично да описват настроенията си по време на експеримента.

Проучването е установило, че като цяло хората, които използват повече думи за отрицателни емоции, показват езикови маркери, свързани с по-ниска степен на благосъстояние - болести и самота например. Те също така съобщават за депресии и невротизъм.

Снимка 495923

Източник: iStock

И обратно, хората, които са използвали много думи за положителни емоции, са показали лингвистични маркери за благосъстояние. Това са постижения им, дейностите за приятно прекарване на свободното време, участие в групи, добро здраве, ниски нива на депресия и невротични прояви.

По време на упражненията, учените установили, че учениците, използвали повече думи за тъга, са станали по-тъжни по време на експеримента. Хората, които използвали повече думи за страх, станали по-притеснени, а хората, които използвали повече имена за гняв, се ядосвали повече.

В момента много се говори за разширяване на емоционалния речник на хората и за това как точно да се формулират негативните чувства. А д-р Вайн се надява, че резултатите от това изследване ще помогнат в по-нататъшните проучвания за връзката между думите и нашите емоции.