В нашия модерен свят повечето от нас виждат главно забързаните хора и несвършващите списъци с дневни задачи. Много дори биха казали, че добротата и това да си мил не са ценности, над които хората се замислят достатъчно. Но това не е точно така.

Много хора, родители, учители, учени и други живеят със знанието, че добротата е тази, която всъщност ще спаси света. Може модерният свят да е зает и леко прашен, но ако всеки от нас положи дори и минимално усилие за добротата в себе си и тази на децата си, утрешният ден ще е по-добър.

Проучвания за добротата

Има много доказателства, дори и от собствения ни живот, които показват защо е важно да бъдем мили. Но освен тях има и много изследвания в подкрепа на темата.

Едно от тях например е свързано с добротата и удовлетворението от живота. Резултатите му посочват много интересна зависимост - задоволството от живота и милите постъпки са дълбоко свързани.

Според проучването онези, които са извършвали произволен акт на доброта всеки ден, са имали значително повишение в нивата си на щастие. Резултатите от проучването показват също, че когато хората се чувстват щастливи от предишните си прояви на доброта, те са по-склонни да проявят повече доброта в бъдеще.

Този тип проучвания показват, че добротата подобрява живота на всички ни. Откритията по темата са обвързани и с възпитанието на децата. Ако научим децата си да бъдат добри, не само че ще са по-щастливи хора, но и по-вероятно да споделят това щастие.

Откъде децата се учат на доброта

Нещо много важно, което трябва да отбележим, е, че децата се учат на доброта от нас. Като родители и възпитатели, ние трябва да поставим проявата на доброта като приоритет. Децата ни трябва да ни виждат да проявяваме доброта всеки ден. Не само това, но трябва да предоставим много възможности на нашите деца да практикуват това да са добри и мили с хората. Освен това трябва да помогнем на децата да разширят виждането си по отношение на това към кого трябва бъдат мили.

Лесно е да проявим доброта към близките, които обичаме, но никога обаче не е твърде рано децата да научат, че има и много други хора около нас, които заслужават нашата доброта: сервитьор в ресторант, учител в училище, пощальон и др.

Още един важен факт е, че можем да го научим на добротата и като помогнем на детето си да работи над своите негативни чувства и действия. Често лошите постъпки са плод на подтиснати негативни емоции, а като се справим с тях, се появява една искрена доброта.

Как проучванията за детската доброта помагат

Когато резултатите от подобни изследвания се анализират и обобщят, от тях излизат редица ключови зависимости и идеи как да се възпитава добротата и съпричастността у следващото поколение.

Данните от такива материали стимулират и обществото като цяло да погледне върху този ключов елемент от вътрешния свят на децата и колко е важен той за бъдещето на света. Ангажирането на основните заинтересовани страни в развитието на децата - образованието, политиката и родителския свят в тези въпроси, укрепва развитието на децата.

Доброто и лошото в света - защо е важно да научим децата и за двете

Има едно неразбиране на доброто, което си струва да бъде изяснено. Често родителите и другите възрастни така се съсредоточават да учат децата на добро, че забравят да ги научат за лошото в света. Това може да се окаже проблем, когато детето се сблъска със злосторници и други отрицателни елементи на живота. Затова е важно, когато учим децата на добро, да ги научим и какво е лошо; защо хората понякога не са добри и защо е важно един индивид да избере да бъде добър и мил. Това поражда една специфична сила у тях - те стават подготвени за сложните ситуации в живота.

Най-доброто, което можем да направим за децата, е да им помогнем да развият себе си като личности. Да разгърнат личната си сила, уменията и потенциала си. При това по такъв начин, че да бъдат максимално полезни на себе си и околните във времето и средата, в която живеем. Това е причината кампанията на Cartoon Network, вдъхновила този материал, да е наречена "Имаш силата - бъди приятел".

Този материал е подготвен от психолога Виниций Петров и вдъхновен от Наръчника на добротата, който децата и възрастните могат да свалят от тук.