Постоянно чуваме и четем съвети за това как да бъдем здрави и да живеем по-дълго. Едва ли обаче си даваме сметка, че редица ежедневни навици, които на пръв поглед може да не ни изглеждат вредни, също оказват влияние на това колко дълго ще бъде млади, енергични и добре изглеждащи. Ето някои от тях.

Перфекционизъм

Няма нищо лошо в това да искаме да правим нещата така, както трябва. Но всичко трябва да бъде в разумни граници. Ако се превърнем в перфекционисти, негативните мисли ще завладяват съзнанието ни доста често. А те водят до отделяне на стресови хормони, които пък ни състаряват преждевременно. И май не си заслужава всички усилия да бъдем винаги на 100%...

Депресия

Тя е все по-често срещана, особено сред младите. Подценяването на емоционалното си състояние също. Единственото, което можем да постигнем, е то да се задълбочи. А емоционалните страдания ни състаряват неусетно, ускорявайки свиването на мозъка.

Снимка 424445

Източник: iStock

Слънцезащита

Ако все сме прекалено заети и не ни остава време за нанасяне на продукти с SPF, кожата ни ще отговори с преждевременна поява на бръчки и пигментни петна. Да не говорим за меланомите и карциномите, които също са негативен ефект от излагането на слънце без правилната защита. В ежедневието се нуждаем от слънцезащитен фактор 30, за да бъдем по-млади за по-дълго.

Пушене

Тук е пределно ясно и няма нужда от излишни обяснения. Важно е обаче пояснението, че дори няколко цигари на седмици, изпушени в приятна компания, също влияят на добрия вид на кожата и дори могат да накарат косата да посивее. Да сме "социален" пушач също вреди на младостта ни.

Калъфка за възглавница

Надали сме се замисляли, че именно тя може да окаже сериозен негативен ефект върху кожата на лицето ни. Но определено има логика в това твърдение, защото прекарваме достатъчно часове с глава върху възглавницата. Затова е важно калъфката й да е от качествен памук, пише Reader's Digest.

Снимка 414523

Източник: iStock

Стойка

Ако прекарваме по цял ден зад бюрото и пред компютъра, със сигурност усещаме негативните последствия от това ежедневие. А ако стойката ни е неправилна и седим прегърбени, заболяванията, които са характерни за по-възрастните, като артрит, няма да ни подминат и на по-млада възраст.

Обилно хранене

Дори да не го практикуваме всеки ден, а само два пъти в седмицата например, отново си вредим достатъчно. Обилното похапване води до оксидативен стрес в клетките, който ги кара да стареят преждевременно.

Диета

Ням нищо лошо в това да поддържаме форма, спазвайки конкретен режим на хранене. Но да се лишим от всякакъв вид мазнини е голяма грешка. Омега 3 мастните киселини са от съществено значение за младежкия вид на кожата и здравето на сърцето.

Снимка 382935

Източник: iStock

Секс

Тук правилото е просто - колкото по-често, толкова по-добре. Но не е важно само количеството, а и качеството. Редовните оргазми действат живително както на тялото, така и на психиката, пише Reader's Digest.

Стресът, високото кръвно налягане и може ли напрежението да ни разболее

Може ли стресът да ни разболее

За тревожността и хипертонията

Хобита

Липсата на любими занимания, с които да запълваме свободното си време, води до по-чести посещения при лекаря и депресивни състояния. Няма значение какво ще правим, важното е да го правим с желание.