Всеки е гледал достатъчно филми, чел е достатъчно книги или дори е учил историята на Древния Рим, за да е наясно какво пиршество за зрителите са били гладиаторските борби. И какви жертви са падали на арената на Колизеума.

Колизеумът, Рим и реконструкцията му с подвижен под за представления

Ще има ли отново гладиатори в Колизеума

Любопитен пример за реставрация

Съвсем наскоро стана ясно, че в тяхното число се броят и определен вид кучета, които никой не би предположил, че са ползвани за тази цел - дакелите. Трябва да уточним, че става дума за някакъв вид техни прародители и че не е съвсем ясно как точно са били включвани в зрелищата.

"Открихме много кости на кучета, които са подобни на съвременните дакели", разкрива Алфонсина Русо пред The Telegraph, цитирани от Science Alert. Тя уточнява, че става дума за животни не по-високи от 30 см.

Предположенията на археолозите варират от това, че кучетата си били ползвани за акробатически номера през възможността да са били пускани като примамка на други животни и дори че са били "пращани" на глутница да се бият с мечки, или други хищници.

Снимка 553846

Източник: iStock

Откритията са направени по време на продължили повече от година разкопки из отводнителните и отходни канали на Колизеума в Рим, който е побирал близо 50 хиляди зрители. Освен дребните кучета, там са открити кости от по-едри кучета, леопарди, лъвове, мечки и щрауси.

Снимка 598378

Източник: iStock

Сред другите находки на археолозите са костилки от плодове и маслини, които явно зрителите са похапвали, докато са наблюдавали зрелищата. От Science Alert уточняват, че дакелите във вида, в който съществуват в съвремието, са създадени през 18 век в Германия като порода, която да е способна да навлиза в тесни тунели под земята и да лови язовци.