На фона на ужасяващите последствия от коронавирус епидемията, от Италия идва и една добра новина. Италианското правителство планира да реставрира Колизеума, като му добави подвижен под. По този начин арената му ще може да се ползва за представления.

Снимка 511453

Източник: Trip Advisor

"Тази голяма технологична задача ще позволи на посетителите не само да видят долните нива, но и да се насладят на красотата на Колизеума от центъра на сцената му," казва министърът на културното наследство и туризма Дарио Франческини.

Целта е сцената отново да може да се използва, а за бъдещия проект вече е обявен архитектурен конкурс. Проектите трябва да предложат вариант за подвижен под, който ще бъде положен над хипогея - подземната галерия.

В Колизеума въпросният хипогей е на две нива и разполага с осем асаньора, с които са изкарвани животните и гладиаторите за битките на арената. Броят на зрителите е бил между 50 и 80 хил. човека.

Подвижният под трябва да бъде завършен през 2023 г., а инвестицията в това начинание възлиза на 18.5 милиона евро. Архитектурните студия имат срок до 1 февруари да представят проектите си според информацията на Dezeen.