Размерът на човешкия мозък неведнъж се е свързвал с еволюцията и учените са доказвали, че той се е променял многократно през човешката история. А според ново проучване, жизненоважният орган е намалил размерите си преди около 3000 години заради нарастването на социалните кръгове.

Женският мозък, хормоните, болестта на Алцхаймер и с какво се различава от мъжкия

С какво женският мозък е по-различен от мъжкия

И колко са важни хормоните за него

Американски изследователи правят анализ на 985 вкаменени и съвременни човешки мозъка. На базата на него установяват, че преди 2.1 и 1.5 милиона години се наблюдава увеличение на размерите му, но през ерата на холоцена (през около 12 хиляди години) се забелязва намаляване.

И, разбира се, интересно е да научим на какво се дължи то според учените. Тяхното мнение е, че по това време хората започват да формират социални кръгове, в които споделят знанията помежду си и се открояват специалисти в дадени области и задачи. Това води до повишаване на ефективността и намаляване на размера на мозъка.

Снимка 551548

Източник: iStock

С други думи - хората разбират, че не е необходимо всеки да знае всичко и започват да използват по-малко мозъчна енергия за съхраняване на информация. Това пък води до свиване на мозъка. Същото най-вероятно се наблюдава и днес, в ерата на технологиите, когато всякаква информация е само на един клик разстояние.

Въпреки това скорошно намаление, човешкият мозък е увеличил размерите си общо почти четири пъти през последните шест милиона години, "откакто Хомо за последно споделя общ прародител с шимпанзетата, но се смята, че човешкият мозък е намалял по обем от края на последната ледникова епоха", се пише още в изследването, цитирано от Daily Mail.

Хората, роботите и как погледът на робот влияе на човешкия мозък

Как влияе погледът на робот върху човешкия мозък

Отговорът е неочакван

"Предлагаме това намаление да се дължи на увеличеното разчитане на колективния интелект, идеята, че група хора е по-умна от най-умния човек в групата, често наричана "мъдростта на тълпите", твърдят учените, а на нас ни звучи напълно логично.