Обожаваме чесъна и не крием, че копнеем да се приберем вкъщи, за да си похапнем на спокойствие някой силно чеснов сос. Истината е, че колкото и да си падаме по него, в повечето случаи избягваме да го консумираме, особено когато сме навън, защото трудно можем да се отървем от трайния му аромат.

А каквото и да си говорим, ужасно неприятно е някой да мирише на чесън. Да видим някои ефективни начини (от най-баналните до най-интересните) как най-лесно можем да премахнем аромата от устата си.

Магданоз

Снимка 229462

Растителните химикали хлорофил и полифеноли в магданоза се свързват със серните съединения, присъщи на чесъна, и помагат за неутрализирането на миризмата. Босилек, мащерка, кориандър, мента и копър - всички имат подобни ефекти.

Мляко

Снимка 372325

Източник: iStock

Млякото ефективно намалява дъха на чесън, ако го пием преди или по време на хранене. Водата (в млякото) действа за изплакване на устата, а мазнината неутрализира сярата в чесъна. Затова и пълномасленото мляко е по-ефективно от обезмасленото.

Зелен чай

Снимка 316485

Източник: iStock

Богат на полифеноли, зеленият чай също може да притъпи ефекта на чесъна.

Гъби

Снимка 393299

Източник: iStock

Предварителните изследвания показват, че полифенолите в гъбите работят по-бързо от всяко друго съединение, за да противодействат на въздействието на чесъна върху дишането.

Плодове

Снимка 388891

Източник: iStock

Естествените ензими в плодове като ябълки, ананас и киви разграждат серните съединения на чесъна.

Езикът

Снимка 348676

Източник: iStock

Много миризливи бактерии могат да се натрупат в горната и долната страна на езика, а повечето хора пропускат тази област, когато си мият зъбите. За да се отървем от чесновия дъх, е хубаво да използваме четка и добре да изтъркаме езика си.

Вода

Снимка 400946

Източник: iStock

Най-простият начин пък е да пием вода. Тя отмива всяко малко парченце чесън, което се загнездило между зъбите ни или върху езика. Препоръчително е да се жабурим за известно време, за да има по-добър ефект.

Лимон

Снимка 376526

Източник: iStock

Киселината от лимоните неутрализира алининазата - причиняващ миризма ензим, който се отделя най-вече от натрошения чесън.

Конец за зъби

Снимка 405255

Източник: iStock

Това ще помогне да извадим всякакви миризливи частици чесън, заседнали между зъбите.

Вода за уста

Снимка 334467

Източник: iStock

Един от най-ефективните начини за неутрализиране на съдържащите сяра съединения в чесъна е да се използва вода за уста, в която има хлорен диоксид или цинк.

Дъвка

Снимка 346949

Източник: iStock

След всяко ядене на чесън, е хубаво да поупражняваме челюстта си с някоя ментова дъвка, за да се отървем от миризмата. Според Reader's Digest това не само ще ни остави усещане за свеж аромат, но и ще стимулира производството на слюнка, което помага да се отмият бактериите и храната в устата.