Ето че вече е началото на юли и сме съвсем в разгара на лятото. Още една причина този сезон да ни е най-любим (освен отпускарският период, топлото време и по-дългите дни) е и изобилието от плодове и зеленчуци.

Доматът и как учените го превърнаха в основен източник на витамин D

Доматът стана още по-полезен

Важно за здравето

Ето и кои са сезонните плодове и зеленчуци през месец юли.

Нека започнем първо с най-сладкото и услаждащо ни се - плодовете. Именно с началото на лятото идват най-сочните череши, вишни, кайсии, круши, пъпеш, диня, ягоди, малини, черници.

Всички тях обожаваме да си ги хапваме самостоятелно, тъй като така са най-свежи, а и полезни.

Снимка 579763

Източник: iStock

Но, разбира се, може и да се развихрим в кухнята и да забъркаме някой плодов сладкиш или пък в случаите когато нямаме време за суетене около десерти, да включим плодовете в закуска с овесени ядки или гранола например.

А щом стане дума за зеленчуците през юли, те са също толкова разнообразни и многобройни, колкото плодовете. Изобилието включва домати, краставици, тиквички, грах, зелен фасул, моркови, пресни картофи, пресни лук и чесън.

Снимка 579762

Източник: iStock

И освен че с почти всички от изброените зеленчуци може да си приготвим свежа, лека и здравословна салата, настъпва време отново да завиваме сарми, защото лозовите листа също са в сезон.

Амброзия - плодова салата с череши, ананас, сметана и как да си я приготвим по класическа рецепта

Най-свежата плодова салата

И за закуска, и за десерт

И подправките не са за подценяване, затова и няма как да ги пропуснем. Този месец ни радва свежестта на босилека, ментата, мащерката и розмарина. А за любителите на билките, сега е идеалният момент да отберат от всички видове, които предпочитат.