Двата най-големи празнични дни за пазаруване са на прага ни. Черен петък и Кибер понеделник отдавна се свързват с големи отстъпки и оферти, но кой ден има най-добри продажби?

Черен петък 2022 и пет трика, за да извлечем максимума от намаленията

5 трика, за да извлечем максимума от Черния петък

Масовата истерия по пазаруването започна

Черният петък, денят след Деня на благодарността, представлява традиционното начало на празничния сезон за пазаруване, като много търговци на дребно предлагат големи отстъпки.

Кибер понеделникът е след уикенда на Деня на благодарността. Той се появява като онлайн алтернатива на Черния петък, който обикновено привлича големи тълпи в физическите магазини.

С течение на времето обаче търговците на дребно смесиха Черен петък и Кибер понеделник, предлагайки оферти и намаления както във физическите магазини, така и онлайн. Съвременно започнаха да пускат отстъпките си и много по-рано.

Тази година разпродажбите за Черния петък започнаха още през октомври. "Имаме Черен петък, но той наистина се разшири почти до няколко месеца", казва Тимоти Малефит, клиничен професор в Gabelli School of Business към Fordham University пред USA Today.

Снимка 596388

Източник: iStock

Ако сме били достатъчно прозорливи и сме запазили по някой лев по време на Черния петък, Кибер понеделникът е страхотен момент да си накупим подаръци за Коледа. Денят се слави с онлайн намаленията, които завличат интернет трафика по целия свят, но както при Черния петък, не всички продукти са истински изгодни.

Разликите между офертите за Черен петък и Кибер понеделника не са толкова големи, въпреки че някои технологични продукти може да са изключение.

Кибер понеделникът нямаше да е Кибер понеделник, ако не носеше със себе си реални намаления за геймърите и компютърните маниаци. В този ден обикновено са намалени конзолите, екраните и много от аксесоарите за геймъри. Кибер понеделникът е и моментът да си изберем нов лаптоп.

Всички модерни "умни" уреди и говорители, за които често чуваме, също са намалени осезаемо. Това е причината хората масово да пазаруват на този ден.

Черен петък 2022 г., Which?, оферти, промоции и защо голяма част от тях може да са измама

Големият капан на Черният петък през 2022 г.

Какво казват експертите

Миналата година например потребителите са похарчили 10.7 милиарда долара в Кибер понеделника, като видеоигрите и електрониката са сред най-продаваните категории, сочат данните на Adobe Analytics.