Огледалото не лъже, нито екранът по време на видеоконференция. А един от резултатите от затварянето вкъщи, заради пандемията, е по-честото вглеждане в себе си в огледалото или екрана.

Рио де Жанейро, пандемията от коронавирус и съдбата на карнавала

Каква ще е съдбата на карнавала в Рио де Жанейро

Бразилия е сред най-тежко засегнатите от коронавирус

В Бразилия, където пластичната хирургия е на почит, това вглеждане в дефектите кара много хора да се подложат на пластични операции, за да изглеждат по-добре.

Още повече, че заради отменените пътувания и затворени ресторанти, много от тях разполагат с допълнителни средства. Според специалистката по пластична хирургия Синтия Риос има около 40-процентно увеличение на естетическите операции в сравнение с периода преди пандемията.

Снимка 510240

Източник: iStock

"Когато човек си стои вкъщи, той има повече време да се оглежда в огледалото, защото го няма този забързан начин на живот, при който тича непрекъснато", разказва пред AFP Реджиане де Оливейра Соуза, цитирана от Yahoo News. Тя си е направила пилинг, липосукция, корекция на лицето, намаляване на бюста и се готви да си инжектира хиалуронова киселина в устните.

Алесандра Амброзио, Адриана Лима, Изабел Гулар и някои от най-сексапилните бразилски модели

Най-сексапилните бразилски модели

Ненадминат чар

А най-популярни се оказват операциите за корекция на щръкналите уши, защото във време на носене на маски изпъкват най-вече дефектите на ушите. Корекциите на устни също са се увеличили, защото по видеоконференции обикновено акцентът пада постоянно именно върху тази част от лицето.

Снимка 510246

Източник: iStock

Докторът по психология в Университета на Сао Пауло Хенриет Морато обяснява този факт с това, че пластичните операции могат да послужат за лек срещу страха и несигурността. Те карат човек да чувства, че има контрол върху собствения си живот във време, в което други решават какво да прави или да не прави.