Идеята за свързване на човешкия мозък с компютър и контрол на машината само с мисли, както и обратното, не е от вчера.

Neuralink, Илон Мъск и първият чип в мозък на маймуна

Какво може да прави маймуна с чип в мозъка

Човешкото съзнание, машините и един Илон Мъск помежду им

И докато компанията на Илон Мъск Neuralink продължава усилена работа по създаването на микрочипове, с които компютърът да командва човека (само за добри цели, разбира се), то едно друго постижение привлече вниманието ни.

Поредният напредък в областта на невронния интерфейс е първото по рода си успешно безжично свързване между човешки мозък и компютър с цел контрол на устройството. То става с помощта на технологията BrainGate - малък предавател, който се свързва с мозъчната кора.

Участниците в клиничното изпитване (мъже на 35 и 63 години) успяват да постигнат скорост на въвеждане на текст и точност на насочване и кликване, която е доста сходна на тази при кабелна свързаност - златният стандарт при невронния интерфейс.

Това се отчита като голям пробив за хората с парализа, защото в близко бъдеще те няма да е нужно да са закачени за кабели към устройства, за да боравят с компютър, и това позволява много по-голяма свобода на действие, смятат учените, цитирани от Independent.

Мозъкът, когнитивните функции, упражненията и как да го държим в кондиция

Фитнес за ума

Как да държим мозъка си в добра форма

Акцентът е не само върху улесняване на ежедневието на обездвижените хора, но и върху анализа на мозъчната им активност, за да се подпомогне тяхното лечение и възстановяване.