Бъдещето е в задвижването на ток - това вече всички го знаем. Eлектромобилите стават все повече и все по-достъпни, а междувременно се увеличават и превозните средства на две гуми, които също са електрически.

BMW, велосипедът Dynamic Cargo и тротинетката Clever Commute, които се движат с батерии

Новите градски герои на BMW

Задвижват се с батерии, които зареждаме вкъщи

В надпреварата в тази област се включва и BMW със своите пет нови предложения, представени на автомобилното изложение в Мюнхен, което се проведе наскоро. А ние ще обърнем внимание на двете най-интригуващи - i Vision AMBY и Motorrad Vision AMBY.

Те привличат вниманието ни на пръв поглед с иновативния си дизайн, но тяхната функционалност е онова, което ги прави сериозни претенденти за любовта и парите на феновете на придвижването на две гуми - както в града, така и извън него. От BMW казват, че двата модела заемат нишата между електромобилите и моторите, като предлагат адаптивна мобилност.

Снимка 546563

Източник: BMW

Рамката и на двата модела е широка, но функционална и лека - направена е от алуминий. При по-градския модел акцентът е върху батерията, която е разположена в средната част, докато при Motorrad модела виждаме и стабилно предно окачване, което позволява придвижване по по-екстремни терени.

Дизайнът е изчистен и всички елементи като спирачки и кабели са дискретно скрити. На кормилото има вградена хоризонтална LED лента, която играе ролята на фар, а на рамката на седалката - още една, но вертикална, която ни прави видими и отзад.

Снимка 546562

Източник: BMW

Задвижването е електрическо с три степени. То позволява да развиваме до 25 км/ч по велоалеи, до 45 км/ч по улиците в града и до 60 км/ч по извънградски пътища.

При i Vision AMBY подпомагането се включва, като започнем да въртим педалите, а при Motorrad имаме смяна на скоростите от ръкохватката и степенка за краката - точно като при мотор. Моделът е оборудван и с 27.5-инчови капки с по-широки гуми за още по-голяма стабилност и комфорт.

Батерията е с капацитет 2000Wh и позволява пробег до 300 км с едно зареждане в зависимост от степента и скоростта, с която се движим. Супер екстра е и бързото зареждане, което отнема три часа.

Снимка 546566

Източник: BMW

А неслучайно на кормилото има и вградена стойка за смартфон - на него можем не само да виждаме актуални моментни данни, но и да контролираме различни функции. С въвеждане на биометрични данни седалката се регулира сама за максимално удобство.

Не липсват и системи за сигурност като радар с обхват 140 метра, който ни предупреждава за приближаващи превозни средства. Имаме и система с геолокация, която автоматично създава ограничения на максималната скорост в зависимост от терена.