Бирата е една от най-старите приготвяни напитки в историята, като нейните корени датират отпреди 6000 г. пр.Хр. Още месопотамците възхваляват шумерската богиня на пивоварството Нинкаси в химн на 3800 години, част от който е и рецепта за варене на бира с ечемик.

Бира, кости, инфаркт, диабет и защо да не пренебрегваме пивото

4 доказани ползи от бирата

Когато фактите говорят, ние мълчим (и спокойно отпиваме)

И въпреки че днес все още е сред най-консумираните напитки на планетата, до голяма степен бирата е загубила автентичния си вкус - особено след 70-те години на миналия век, когато пивоварите възприемат нови техники за производство.

Снимка 591122

Източник: iStock

В миналото бирата е била варена в отворени, хоризонтални казани, но по-късно индустрията започва да използва по-големи затворени съдове, които днес виждаме във всяка съвременна пивоварна. Те са по-лесни за пълнене, изпразване и почистване. Позволяват по-големи обеми за варене и пестят разходи. За съжаление, този по-модерен метод може да намали вкуса на самата напитка.

Въпреки това имаме добри нови за ценителите на горчивото пиво. Част от истинския вкус на бирата може да бъде запазен, благодарение на генното модифициране, пише Popular Science.

Според белгийски учени това може да се постигне чрез идентифициране и вкарване на ген в дрождите (микроогранизми, които причиняват алкохолна ферментация), сочи ново проучване, публикувано в Applied and Environmental Microbiology.

Снимка 591123

Източник: iStock

Йохан Тевелейн, професор по молекулярна клетъчна биология в Katholieke Universiteit в Льовен, и неговият екип първи предприемат стъпка в тази посока. Те правят скрининг на голям брой щамове дрожди и оценяват кой е най-добрият за запазване на вкуса на бирата.

По думите на Тевелейн, фокусът им е бил върху ген за вкус, подобен на банан, "защото това е един от най-важните аромати, присъстващи в бирата, както и в други алкохолни напитки".

Оказва се, че по време на процеса на ферментация дрождите превръщат 50% от захарта в етанол, а другата половина - във въглероден диоксид. Въглеродният диоксид създава налягане в затворените съдове, като намалява вкуса и всъщност причинява проблема.

Снимка 536987

Източник: iStock

Професорът отбеляза, че протеинът MDS3 вероятно е част от важен регулаторен път, който може да инхибира въглеродния диоксид в производството на бананов вкус, но екипът все още не е открил как точно се случва това. Същата технология идентифицира и генетичните елементи, които са важни за производството на аромат на роза от дрожди в алкохолни напитки.

Бутилирана или наливна бира - защо винаги има разлика във вкуса и на какво се дължи това

Защо вкусът на бутилираната и наливната бира е различен

И коя да изберем

Тази специфична бира все още не е на пазара, но не е изключено някой ден да я видим и на рафтовете в магазините, тъй като светът все повече се интересува от бъдещето на генетично модифицираните храни.

Японско проучване от 2021 г. разчита на CRISPR, за да модифицира ечемика, използван в бирата, за да помогне на зърнената култура да процъфтява, въпреки изменението на климата. А през май Министерството на здравеопазването в САЩ разреши продажбата на говеждо от генномодифицирани говеда.