Всеки, който има хранилка за птици, знае, че наблюдаването им, докато похапват, може да бъде хипнотизиращо. Сега нека си представим, че сме точно в центъра на действието в сферична стая, окачена сред дърветата, покрита с 350 къщички за птици.

Това предлага Treehotel, хотел в шведската Лапландия, съставен от едни от най-привличащите погледа къщи на дървета в света. А най-новата им "стая" Biosphere е нещо, което не бихме искали да пропуснем в никакъв случай. 

Двойката съсобственици Кент и Брита Линдвал създават Treehotel през 2010 г. В партньорство с множество скандинавски дизайнери, първоначалните стаи на Treehotel варират значително в дизайна - от огледален куб (Mirror Cube ) до покрито с клони "птиче гнездо" (Bird's Nest).

Това, което ги обединява обаче е идеята за това мястото да бъде в унисон с околната среда, без да се натрапва, а просто да я допълва.

Продължавайки тази тенденция с осмата си част, Treehotel си сътрудничи с архитекти и дизайнери от Bjarke Ingels Group, известна още като BIG, заедно с местни експерти по птиците, за да създаде Biosphere.

"Проектирахме нашето допълнение към Treehotel,  за да създадем уникално изживяване за гостите на хотела, което черпи вдъхновение от качествата на заобикалящата гора и ги поглъща в интериора", уточняват от BIG. 

Достъпът до тази невероятна хотелска стая е благодарение на окачен пешеходен мост. Посетителите могат да се насладят на интериора на апартамента с площ от 34 квадратни метра, докато гледат през пода, стените и тавана към своите крилати съседи. За тези, които искат още по-забележителен поглед към гората и река Люлео, Biosphere включва тераса на покрива с 360-градусова гледка.

Разположен в северното шведско село Харадс, Treehotel е на малко повече от час път с кола от летище Люлео, което пък е на около час с полет от Стокхолм. Планирана да отвори врати до май, нощувка в стая Biosphere за двама гости, включително закуска, ще струва около 1200 долара, уточняват от CNN.

Във Фасадата на Biosphere всъщност има 350 къщички за птици, в които могат да се настанят крилати с различни размери. Има и къщички за пчели и прилепи.

Улф Оман е орнитолог и председател на Орнитологичната асоциация на окръг Норботен. Той работи по проекта и обяснява, че горското стопанство и изменението на климата са допринесли за намаляването на няколко местни популации от птици. Птичите гнезда около Biosphere обаче спомогнат за ограничаване на тези загуби.  

Орнитологът се надява, че инициативата на Treehotel да предприеме такива мерки може да вдъхнови посетителите на хотела да направят същото в домовете си.