При проектирането на бъдещите места за живеене сред приоритетите са осигуряването на устойчивост на околната среда за бъдещите поколения, както и стимулирането на социално и икономически приобщаващо развитие.

Малдивите, първият плаващ град, какво ще представлява и кога ще бъде открит

Първият плаващ град на Малдивите

Екзотика като никоя друга

Идеята е в близкото бъдеще да се създават градове, които да осигуряват едновременно културен, екологичен и икономически растеж. Едно подобно място, което все още не е ясно кога ще заработи, но за което има проект, е т. нар. BiodiverCity.

Край бреговете на Пенанг в Малайзия ще бъдат изградени три изкуствени острова. Всички те ще бъдат съсредоточени върху устойчивостта, биоразнообразието и жизнеспособността и ще имат автономни мрежи за обществен транспорт и много зелени площи.

Островите ще бъдат оформени като лилии, ще бъдат обитавани от около 18 000 жители всеки, като хората ще имат на разположение плажове, обществени паркове, гори, културни квартали, технологични центрове, както и 25-километрова брегова ивица.

И за да бъде още по-екосъобразен, в BiodiverCity няма да има автомобили, като всеки район ще е свързан с наземни, водни и въздушни автономни мрежи за обществен транспорт, както и велосипедни алеи и издигнати крайбрежни алеи за пешеходци. Островите ще се захранват от възобновяема енергия, а още по-интересното е, че сградите ще бъдат изградени от бамбук, малайзийски дървен материал и рециклирани материали.

Мрежа от екологични коридори ще свързва горските резервати с крайбрежните плажове, а в жилищните и бизнес районите животните и водните обитатели ще могат да преминават безопасно през непрекъснати водни пътища, които ще минават през и около островите.

Според проектантите целта е в BiodiverCity да се създаде социално и икономически приобщаващо развитие, като същевременно се защитят богатото биоразнообразие на региона и природните местообитания, пише Lonely Planet.

Марк Лор, Telosa и утопичният град за 400 милиарда долара, който иска да създаде

Утопичният град в пустинята за 400 милиарда долара

Какви са правилата за живот тук

"Ако Пенанг се определя от богатото си културно многообразие и богатото си биоразнообразие, ни се иска да си представим островите като архипелаг, където двете да съществуват съвместно в създадена от човека екосистема, и да се разширяват и подобряват взаимно", споделят още проектантите.