Все по-често вниманието ни привличат грандиозни проекти в различни части на света, които изглеждат като излезли от научнофантастичен филм, а цената им също е фантастична.

Facebook, Марк Зуърбърг, плановете му за Европа и метавселената, която иска да създаде

Паралелният свят, който Зукърбърг иска да създаде

Гръмки слова, но дали са изпълними

Докато някои кроят планове за Луната и Марс, а трети искат да създава паралелни виртуални вселени, други имат за цел изграждането на утопични градове и на една изцяло различна реалност тук, на Земята.

В случая говорим за милиардера Марк Лор, бивш изпълнителен директор на търговския гигант Walmart. Неговият проект носи името Telosa и е недостатъчно да го наречем амбициозен. С две думи - това е град в пустинята. Но всъщност е много повече.

Точното местоположение засега не е уточнено, а някои от вариантите са щатите Невада, Юта, Айдахо, Аризона или Тексас. Някъде там, сред пустошта, ще се издигне град, в който над 50 хиляди души да живеят в условията на егалитарна утопия - въображаемо общество, в което хората се разглеждат като равни независимо от различията по дадени признаци.

Името на града на древногръцки означава "най-висока цел" и тя със сигурност е такава за Лор. По план Telosa трябва да започне да функционира през 2030 г., като гражданите ще имат равен достъп до образование, здравеопазване и транспорт. Градът ще се захранва с енергия от възобновяеми източници, а превозните средства ще бъдат изцяло автономни.

Гражданите ще могат да строят собствени домове и да ги продават, но няма да имат еднолична собственост върху земята, която ще е на цялата общност. Парите от данъците, които ще се плащат, ще отиват да подобряване на инфраструктурата и ще има прозрачност на изразходването им.

Бъдещите заселници ще бъдат избирани със специална процедура, като фокусът е върху разнообразието и приобщаването. Планира се да се привлекат и различни стартъп компании, които да се пренесат там. 

От изображенията на бъдещия град виждаме улици, по които се разхождат роботи, както и високоскоростна железопътна система. А центърът на всичко очевидно е футуристичен небостъргач, наречен "Кулата на еквитизма" (приобщаващия растеж).

Погледът в бъдещето на Лор показва значително разширяване на територията на Telosa в следващите 40 години, както и увеличаване на населението до пет милиона души, като ще се спазва гъстота от 33 души на един акър - колкото в Сан Франциско. И въпреки това разрастване милиардерът гарантира спазване на основния принцип на равенство, който ще отличава Telosa от "обикновените" градове.

Akon City, Ейкън и строежът на град, подобен на Уаканда от "Черната пантера"

Кой строи истинска Уаканда за 6 млрд. долара

Прекалено грандиозен проект

Telosa е едно наистина скъпо начинание, а ако говорим с конкретни числа - около 25 милиарда само на първата фаза на изграждане и общо около 400 милиарда долара. Финансирането ще дойде от филантропи, инвеститори, както и от държавни субсидии, предава Business Insider.