Сватбата е едно от най-значимите събития в живота, което символизира началото на съвместно пътуване между двама влюбени. Този тържествен ден предопределя съдбата на младоженците и живота на техните семейства и приятели, а основният му елемент разбира се са обичаите, които го съпътстват.

Баджау - морските номади, които нямат гражданство, живеят на лодки и могат да стоят по 10 минути под вода

Баджау - морските номади, които нямат гражданство, живеят на лодки и могат да стоят по 10 минути под вода

Хванати между закони, враждебни на техния уникален начин на живот, те са принудени да се заселят като изгнаници на брега

Независимо дали става дума за близките традиции на красивото Средиземноморие или екзотичните ритуали на далечни африкански и азиатски страни, сватбените церемонии отразяват културното наследство и винаги ни напомнят колко разнообразен, красив, интересен и понякога много необичаен е светът.

Много сватбени обичаи по света са издържали изпитанието на времето и продължават да служат като средство за сближаване на хората. Някои традиции, които съществуват и днес, са на няколко хиляди години, а една от изключително интересните се крие в Малайзия.

Снимка 683056

Източник: iStock

Племето тидонг култивира обичай, според който младоженците трябва да се въздържат не само от интимност, но и от използване на тоалетна след церемонията.

След като изживеят белязаната от блясък и лукс церемония, младоженците се усамотяват в интимната си стая. През първите три дни от брака се очаква те да прекарват време заедно, без да могат да използват тоалетната или да се къпят. За да се гарантира стриктното спазване на тази древна традиционна практика, членове на семейството имат задачата зорко да ги наблюдават.

Снимка 683057

Източник: iStock

Тяхната роля е да осигурят снабдяването на младоженците с ограничени количества храна и течности и да им осигурят морална подкрепа, за да преминат успешно през този труден период. Племето тидонг практикува този ритуал с вярата, че той носи късмет, плодородие, просперитет, дълголетие и съпружеско блаженство.

Те дори вярват, че една малка грешка или пропуск може да доведе до преждевременна смърт на единия или двамата партньори и че ще бъдат последвани от нещастия и различни неприятности през целия им живот. Мнозина се чудят как племето тидунг успява в това, но факт е, че те са изпълнявали успешно ритуала от поколения, което допълнително предизвиква почуда и възхищение.

Рязане на пръсти, мумифициране и обвивки на пениса - странните обичаи на индонезийското племе Дани

Рязане на пръсти, мумифициране и обвивки на пениса - странните обичаи на индонезийското племе Дани

Разни племена, разни обичаи

Племето тидонг е едно от етническите малцинства в Малайзия. Разположено в североизточната част на тази мултикултурна страна, племето има богато културно наследство, което се предава от поколение на поколение. Тяхната уникална идентичност се отразява в техния език, обичаи, изкуство и начин на живот. Традиционно членовете на племето са били земеделци и рибари и са живели в хармония с природата. Както отбелязва и News18, тяхната култура отразява дълбоко вкоренената връзка с морето и горите, които ги заобикалят.